Búcsú az unalmas krutontól.
Mindannyian ismerjük a helyzetet: rohanunk, éhesek vagyunk, és kétségbeesetten a konyhapultnál állva feltűnik a bögrés zöldborsóleves lehetősége. Én is eljátszottam a gondolattal, hogy egy szupergyors, instant alapon mutassam be a legjobb feltéteket, azt a bizonyos „feltuningolást”, ami megérdemelt figyelmet szentel a levesbetéteknek.
Azonban ahogy nézegettem az árakat, rájöttem, hogy az instant levesek ára igencsak borsos: a saját márkás változatok is 160-200 forintba kerülnek egy adagra, a márkás termékek ára pedig simán eléri a 350 forintot. Gyorsan kiszámoltam: ha csak 5 különböző, kreatív tálalási módot szeretnék bemutatni egy-egy bögrés levesen, az máris 1000-2000 forint kiadás!
Ennél sokkal nagyobb gond, hogy ezek a zacskós levesek minimális tápértéket és elhanyagolható rosttartalmat kínálnak, viszont gyakran tele vannak felesleges adalékanyagokkal és túlzott mennyiségű sóval. Egyszer-egyszer elmegy, de öt alkalommal megvenni és megenni… nem tűnt jó befektetésnek az egészségembe.
Ezért úgy döntöttem, váltok!
Blogbejegyzésünkben ehelyett azt mutatom meg, hogyan gazdagíthatod a zöldborsókrémlevest a legjobb, legkreatívabb feltétekkel, de a szupergyors, házi készítésű, vegán borsókrémleves alapját felhasználva (így 1 adag ára, igazi zöldborsóból: kb. 330 Ft).
Így egyrészt 15 perc alatt előállíthatsz egy laktató, rostban és tápanyagban gazdag főételt, másrészt a feltétjeid garantáltan megérdemlik a figyelmet.
Szerintem ezzel mindenki jobban jár: pénzt spórolunk, miközben sokkal egészségesebben eszünk. Természetesen az ötleteket a beszerzett bögrés levesek esetében is szuperül tudod hasznosítani, de én azt javaslom: próbáld ki a házi alapot is, még kezdő szakácsként is.
Lássuk a legjobb feltéteket, amivel búcsút mondhatsz az unalmas krutonoknak, és a zöldborsókrémleves gazdagítása a mindennapi konyhai rutinod része lesz!
Borsókrémleves csirkehússal

A borsókrémleves alapvetően egy könnyed, tiszta ízvilágú fogás, de ha egy kis plusz tartalmat és fehérjét szeretnél belecsempészni, a csirkehús tökéletes választás. Tudom, hogy ezzel a hússal már nem a vegán vonalat követjük, de egy kis feltét néha mindenkinek jár!
Honnét szerezz maradék csirkehúst?
A legtöbben eleve azért választják ezt a megoldást, mert van otthon egy kevés maradék sült vagy főtt csirkemell/comb a vasárnapi ebédből vagy egy korábbi főzésből. Ha most nincs maradékod, akkor is van néhány gyors megoldás.
- Gyors megoldás: Vásárolj egy adag füstölt-főtt csirkemellet a felvágottak közül, és aprítsd kockákra. Szuperül illik a borsó édes ízéhez, és azonnal felhasználható.
- Ha van otthon mélyhűtött csirkemellfilé, vegyél elő egyetlen, kisebb darabot, és kevés olajon sóval, borssal 3 – 3 perc alatt pirítsd le mindkét oldalát, majd tépkedd bele.
- Vásárolhatsz útközben grill csirkemellet vagy combot is, a nagyobb Spar üzletekben szinte mindig megtalálható.
- Amikor alaplevet főzöl, akkor nyugodtan tegyél a lébe 2-3 db csirkecombot, már előre gondolkodva.
A felkockázott/tépkedett csirkehúst érdemes a már elkészült krémlevesre szórni, így megmarad a textúrája, és nem puhul szét. A hús így laktatóbbá és teljes értékű főétkezéssé teszi a levesünket!
Sárgarépa: szín és édesség a krémlevesben

A sárgarépa bevonása a borsókrémlevesbe nemcsak egy csodálatos, melegebb színt ad a végeredménynek, hanem tovább fokozza a leves természetes édességét is. A cél itt is a gyorsaság, tehát a legjobb, ha már eleve főtt, puha répával dolgozunk, hogy a főzési idő ennél a krémlevesnél minimális maradjon.
Hogyan juthatsz gyorsan puhára főtt répához?
- A leggyorsabb és legkézenfekvőbb megoldás, továbbra is a maradék mentés. Ha van otthon megmaradt, párolt vagy főtt sárgarépa egy korábbi zöldségköretből vagy húslevesből. Csak egyszerűen a borsókrémlevesedet gazdagítsad diszítésképpen a sárgarépa karikákkal.
- A mikrós trükk (expressz megoldás): Ha nincsenek maradékaid, és csak egy-két szál répára van szükséged, ne állj neki külön lábosba főzni! Hámozd meg és vágd nagyobb darabokra (körülbelül négybe) a sárgarépát. Helyezd egy mikrózható tálba, és mikrózd magas fokozaton 2-4 percig, amíg megpuhul. Tapasztald ki nálad mennyi idő kell, kezdj rövidebb idővel, majd inkább tedd vissza. Ez a módszer rendkívül gyors, minimális edényt koszol, és pont elég lesz a leveshez. Utána már karikázhatod is a levesbe.
Ahogy a bevezetőben említettem, a borsókrémleves alapvetően egy könnyed fogás, de a gazdagítás teszi igazán különlegessé és laktatóvá. A következő lépés a zamatok kiemelése: a citromos-tejfölös dúsítás.
Citromos-tejfölös gazdagítás: a frissítő csavar

Mielőtt belevágnánk, vegyünk elő egy nagyobb kanálnyi jó minőségű, zsíros tejfölt. Ezt a bársonyos kiegészítőt, minden kanál mellé kanalazzunk egy keveset. Vagy akár kis adagokban bele is keverheted az enyhén kihűlt levesbe (így elkerülhetjük a tejföl kicsapódását), ettől a krémleves állaga még selymesebb és teltebb lesz.
A tejföl savassága szépen ellensúlyozza a borsó édes ízét, de a valódi frissességet a bőséges reszelt citromhéj adja!
Tippek a citromhéjhoz:
- Citromválasztás: Kizárólag kezeletlen, bio citrom héját használd, és reszelés előtt alaposan mosd meg.
- A reszelés titka: Csak a citromhéj élénk sárga részét reszeld le. A fehér, belső rész (az albedo) keserű, és elronthatja a leves ízét. Használj finom reszelőt és közben élvezd a citrom illatát is!
A citromhéj illóolajai fantasztikusan feldobják a borsó ízét. Keverd bele a reszelt héjat a tejfölös dúsítás után, vagy szórd a tetejére a tálaláskor, akár egy-két csepp friss citromlével is megbolondítva.
Ezzel a lépéssel az egyszerű borsókrémleves már igazi, összetett ízélménnyé válik!
Fetás-diós borsókrémleves tuning: a ropogós és sós íz élmény

Újabb varázslat. Ha a krémleves elkészült, már csak egy lépés hiányzik, hogy az egyszerű főételből egy izgalmas, textúrákkal és kontrasztos ízekkel teli éttermi fogást alkossál.
Ez pedig a fetás-diós tuning ezúttal.
Ezzel a két feltéttel két nagyon fontos elemet adunk a lágy, meleg leveshez: a sós ízt és a ropogós textúrát.
- A feta sajt ereje: Morzsolj a tetejére feta sajtot. A feta intenzív, sós íze és enyhén savanykás karaktere fantasztikusan harmónizál a borsó természetes édességével. A fetát közvetlenül a tálalás előtt szórjuk rá, hogy a krémleves melegében kissé megolvadjon.
- A dió ropogóssága: Ehhez a dús, zöld leveshez a dió adja a legizgalmasabb ropogós kiegészítőt. Piríts fel egy kevés diót száraz serpenyőben, amíg enyhén illatozni kezd. A pirítás kihozza a dió mély, földes aromáit. Durvára vágva szórd meg vele a levest.
Ezzel a feltéttel megteremtetted a tökéletes egyensúlyt: a selymes leves, a ropogós dió és a sós feta íze egyaránt érvényesül. Jó étvágyat!
Bögrés levesekhez is válassz plusz feltétet, levesbetétet!

Bár én alapnak a házi vegán zöldborsókrémlevest használtam, többnyire nem vegán feltétekkel. De ezek a feltétek ugyan ilyen jól működnek a tejszínes zöldborsókrémlevessel vagy a kollégisták kedvenc bögrés levesével is.
Azonban bátran kísérletezzetek a saját ízlésetek szerint! A felsorolt feltétek és dúsítási módszerek többsége remekül működik akár egymással kombinálva is.
- A petrezselymes zöldborsókrémlevesnél a citromos tejfölös dúsítás egyenesen zseniális, míg a sült csirkehúsos változat pedig igazán laktatóvá teszi.
- A bögrés leveseknél (gyors, forró vízben oldódó krémlevesek) is kiválóan használható trükk a mikróban puhított répa, vagy a fetás-diós tuning, ami egy pillanat alatt megemeli a fogás tápértékét és élvezeti faktorát is.
Ne féljetek a kreativitástól! Tálaljátok, kóstoljátok, és élvezzétek ezt a sokoldalú, zöld csodát, minél többféle módon. Egy leves és akár minden családtag a maga ízlésére alakíthatja egyidőben.

