Egyszerű zöldborsóleves, egész évben elkészíthető, de számomra mégis a tavasz az igazi szezonja – amikor minden évben először készül a kerti, friss, zsenge zöldborsóból. Bár a fagyasztott változat is remekül működik, és gyakran használom is, mégis van valami varázsa annak az első, friss borsóslevesnek.
A leves önmagában is finom, de ha tartalmasabb fogásra vágysz, kínáld galuskával vagy grízgombóccal. A tökéletes grízgombóc receptjét még keresem – de kísérletezem szorgalmasan, és amint megtalálom a nálam is mindig működő változatot, megosztom veletek is. Addig is: ha van bevált tipped, szívesen hallom!
Bevásárlólista
- zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- sárgarépa
- fehérrépa
- vöröshagyma
- étolaj
- liszt
- só
- bors
- pirospaprika
- friss petrezselyemzöld
Ilyen egyszerű elkészíteni ezt a zöldborsólevest, nem hiába egyszerű zöldborsólevesnek nevezem.
Tisztítsd meg a zöldborsót (ha nem fagyasztott), sárgarépát, fehérrépát. Karikázd fel a zöldségeket, majd pirítsd le az olajon, jó alaposan. Így gazdag íze lesz és sokkal gyorsabban el is készül.
Szórd meg egy kanál liszttel és a pirospaprikával, öntsd fel először csak kevés vízzel és keverd jól el. Öntsd fel vízzel, majd dobd bele a megmosott hagymát, sózd, borsozd és főzd puhára a zöldségeket.
Ha van kedved tegyél bele még galuskát vagy grízgombócot, hogy még laktatóbb legyen.
Egyszerű és mégis megunhatatlan vagy talán pont ezért?
Mentsd el a saját levestábládra, csak kattints valamelyik képre.
Zöldborsóleves gyerekeknek
A zöldborsóleves szuper választás a gyerekeknek, mivel édes és tápláló. Néhány egyszerű trükkel még jobban megszerettethetjük velük, ezt a szuper finom levest.
- Krémleves: A krémleves állaga sok gyerek számára vonzóbb, mint a darabos. Pürésítsük a levest, hamarosan hozok hozzá egy szuper zöldborsókrémlevest is.
- Vidám tészták: Galuska és grízgombóc helyett használj vicces formájú tésztát, például betűk, csillagok vagy állatok formájúakat. Ez játékossá teszi az étkezést.
- Ne fűszerezd túl: Gyerekeknek kevesebb só és bors szükséges, így a borsó édes íze jobban érvényesül. A fűszerezést a tálalásnál tegyük meg a felnőttek adagjához.
- Süsd meg a zöldségeket: Válogatós gyerekeknél érdemes azzal próbálkozni, hogy főzés előtt rövid ideig megpirítjuk egy kis vajon a zöldborsót és a sárgarépát. Ez kihozza a zöldségek természetes édes ízét.
- Virág alakú sárgarépával tálald: Zöldségkiszúró segítségével, készíts virág alakú sárgarépát, hogy még nagyobb örömmel kanalazzák.
Egyszerű zöldborsóleves – gyors, ízgazdag és egész évben elkészíthető
Ez az egyszerű zöldborsóleves nemcsak gyorsan elkészíthető, hanem egész évben elérhető hozzávalókból készül. Használhatsz friss vagy fagyasztott zöldborsót, így mindig kéznél van egy tápláló, könnyed és ízletes leves. Tökéletes választás rohanós hétköznapokra vagy egy könnyű ebédhez!

Hozzávalók
Elkészítése
-
Tisztítsd meg a zöldborsót (ha nem fagyasztott), sárgarépát, fehérrépát.
-
Karikázd fel a zöldségeket.
-
Majd pirítsd le az olajon, jó alaposan. Így gazdag íze lesz és sokkal gyorsabban el is készül.
-
Szórd meg egy kanál liszttel és a pirospaprikával.
-
Öntsd fel szinte azonnal kevés vízzel és keverd jól el, főzd így pár percig.
-
Öntsd fel kb. 1,5 liter vízzel.
-
Majd dobd bele a megmosott hagymát.
-
Sózd, borsozd.
-
És főzd puhára a zöldségeket.
Megjegyzés
Több apró lépésre szedtem szét, de nagyon egyszerű így elkészíteni a zöldborsólevest.