Legfinomabb zöldborsókrémleves zöldségekre hangolva
zöldborsó krémleves vegán pinit

Első alkalommal, mikor így készítettem a tejszín elfogyott, a kreativitás viszont nem – így született meg ez a vegán változat, ami azóta is nagy kedvenc. Na és a íze és a színe így annyira dögös, és szerethető.

Sokak számára a krémlevesek világa egyet jelent a gazdag, selymes állaggal, amit gyakran tejszín vagy tej hozzáadásával érnek el. Pedig a növényi alapú konyha is bővelkedik olyan megoldásokban, amelyekkel ugyanezt az élményt elérhetjük – állati eredetű hozzávalók nélkül is.

A borsókrémleves tökéletes példa erre: friss vagy fagyasztott zöldborsóból, néhány egyszerű, természetes alapanyagból készítve is csodálatosan krémes, ízletes és tápláló fogás válik belőle.

Ez a vegán változat nemcsak könnyedebb, de a növényi étrendet követők számára is ideális választás, miközben megőrzi a legfinomabb borsókrémleves minden szerethető tulajdonságát.

Kevés alapanyag, egyszerű bevásárlólista jellemzi a vegán borsókrémleves bevásárlólistáját.

  • fagyasztott zöldborsó
  • burgonyapehely
  • zöldségalaplé vagy zöldségleveskocka
  • friss petrezselyem
  • reszelt szerecsendió
  • bors

A pontos mennyiségeket keresd a receptkártyán és számold ki a pontos mennyiséget a főzendő adaghoz.

Elkészítése zöldségalaplével

A fagyasztott zöldborsót szórd egy lábosba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A levet sózd, borsozd, és reszelj bele egy kevés szerecsendiót, majd forralástól számítva főzd csak 2 percig.

A megfőtt borsó felét és a főzővizét öntsd egy magas falú edénybe vagy turmixgépbe. Törd bele a petrezselyzöldet és végül add hozzá a zöldségalaplevet is.

Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgéppel teljesen simára, amíg krémes állagot nem kapsz.

Az így kapott élénk zöld, illatos krémet öntsd vissza a lábosban maradt borsóra, add hozzá a burgonyapelyhet és főzd további kb. 3 percig, amíg a leves eléri a kívánt sűrűséget.

Az egész nem több időben, mint 10 – 15 perc, és annyira, de annyira finom.

Tálalhatod bazsalikomos pirított kenyérkockával, sárgarépa karikákkal vagy akár kukoricával is, hogy még táplálóbb legyen.

GYIK vegán borsókrémleveshez

Hogyan lehet krémesíteni tejtermék nélkül?

A krémes állag eléréséhez használthatsz növényi tejszínt (pl. kókusztejszínt, rizst- vagy zabtejszínt) vagy a burgonyát adhtaatsz a főzés során a zöldborsóhoz. Esetleg kesudiót is használhatsz a turmixolás során a selymesítésre.

Ennél a leves receptnél a krémes állagot még egyszerűbben éred el, néhány kanál burgonyapehellyel.

Milyen zsiradékot használnak a vegán krémlevesekhez?

A vegán változatoknál gyakran szerepel a vegán vaj vagy az olívaolaj a hagyma vagy a zeller párolására. De ebben a receptben nincs szükség semmilyen zsíradékra, ezért is olyan egyszerű változat.

Milyen alaplé a megfelelő?

Az igazi főzött zöldségalaplé a legjobb, de ha nincs a hűtőben vagy a fagyasztóban, akkor készítheted zöldségleveskockával vagy egyszerűen csak használj vizet.

Ez a változata a zöldborsókrémlevesnek nemcsak vegán, hanem gluténmentes változat is, csak figyelj a megfelelő burgonypehely választásra is.

Borsókrémleves vegán változat

Első alkalommal, mikor így készítettem a tejszín elfogyott, a kreativitás viszont nem – így született meg ez a vegán változat, ami azóta is nagy kedvenc. Na és a íze és a színe így annyira dögös, és szerethető. Van krémleves tejszín nélkül is.

zöldborsó krémleves vegán
Főzési idő 15 perc Teljes Idő 15 perc Nehézség: Kezdő Adag: 2 Becsült költség: Ft 655 Kalóriák: 457 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben Étrend:

Hozzávalók

Elkészítése

  1. A fagyasztott zöldborsót szórd egy lábosba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
  2. A levet sózd, borsozd, és reszelj bele egy kevés szerecsendiót, majd forralástól számítva főzd 2 percig.
  3. A megfőtt borsó felét és a főzővizét öntsd egy magas falú edénybe vagy turmixgépbe. Törd bele a petrezselyzöldet és végül add hozzá a zöldségalaplevet is.
  4. Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgéppel teljesen simára, amíg krémes állagot nem kapsz.
  5. Az így kapott élénk zöld, illatos krémet öntsd vissza a lábosban maradt borsóra, add hozzá a burgonyapelyhet és főzd további kb. 3 percig, amíg a leves eléri a kívánt sűrűséget.

Táplálkozási adatok

Adag: 2 AdagKalóriák:457kcalTeljes zsír:3gÖsszes szénhidrát:54gFehérje:35g

Megjegyzés

Én nagyon kedvelem úgy is ezt a levest, ha nincs teljesen krémesre pürésítve.

Kulcsszavak: zöldborsó
Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit
Kategória

GYIK

Összes kibontása:

Milyen zöldborsót használjunk hozzá?

A fagyasztott zöldborsó a legjobb, mert már konyhakész és nagyon gyorsan elkészül. Friss zöldborsó csak szezonban kapható, a konzerv zöldborsó tartalmazhat tartósítószert és hozzáadott cukrot is.

Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük