Zöldségalaplé készítése

Adag: 10 Teljes Idő: 1 óra 5 perc Nehézség: Kezdő
Miért ne hiányozzon a fagyasztódból a házi zöldségalaplé?
zöldség alaplé recept pinit

Zöldségalaplé készítése, nem igényel nagy főzőtudományt, viszont a tudatos konyha igazi alapköve. Használatával rengeteget teszel az egészségedért és egyből profi szakácsnak is tűnsz.

Sokoldalúsága, mélysége és az a páratlan, tiszta ízvilág, amit ad, és messze felülmúlja a bolti leveskockákat. Egy igazi ízfokozó, ami természetesen készült.

Alaplé vs. leveskocka: tiszta íz, garantált minőség

Sokan a gyorsaság kedvéért nyúlnak a leveskockákhoz, de a különbség ég és föld. Míg a kocka általában sok sót, aromákat és esetleg ízfokozót tartalmaz, addig a házi alaplé kizárólag a belefőzött zöldségek és fűszerek tiszta esszenciája.

Gondoljunk csak bele: egy gazdag, selymes krémleves (például sütőtök- vagy zöldborsókrémleves), vagy egy ízes főzelék (mint a tökfőzelék vagy lencsefőzelék) teljesen más dimenzióba kerül, ha víz helyett házi zöldségalaplével készül.

Az alaplé mélyebb, teltebb alapot biztosít, ami kiemeli a főszereplő zöldség ízét, nem pedig elnyomja azt. Sőt, rizottókhoz, mártásokhoz, ragukhoz is elengedhetetlen a házias és a profi konyhában is!

Mi kerül a fazékba a zöldségalapléhez?

Az alaplébe túlnyomórészt klasszikus gyökérzöldségek kerülnek, ami a tiszta, tartalmas háttérízt biztosít:

  • Gyökerek és gumók: petrezselyemgyökér (fehérrépa), sárgarépa, zellergumó, ha van karalábé is.
  • Hagymafélék: vöröshagyma (tisztítás után, de héjastól – a héja ad egy szép arany színt!), fokhagyma.
  • Fűszerek: egész feketebors és só (bár a sózással lehet várni a felhasználásig is, különösen, ha babáknak is készülne étel belőle). Petrezselyem és kakukkfű is mehet bele, de nem kell erősen fűszerezni, hogy később minél sokoldalúbban lehessen használni.
  • Opcionális extra ízek: paradicsom, fehérbor kelkáposzta vagy kelbimbó, póréhagyma, pár szem gomba. (Ezek még tovább gazdagítják az aromát).

Tippek a zöldségalaplé elkészítéséhez

A zöldségeket nagy darabokra vágjuk (nem kell aprózni, úgyis szűrjük) vagy jó apróra vágjuk a zöldségeket, hogy minél több íz jöjjön ki a zöldségek belsejéből is.

(Első esetben, kevesebb idő megy el a darabolásra, könnyebb főzás után külön választani a zöldségeket további felhasználásra, viszont a főzési idő picit hosszabb. A második esteben a darabolásra kicsit több idő megy el, viszont a főzési idő rövidebb lesz.

Mivel én a zöldségeket tovább szoktam hasznosítani a rost tartalmuk miatt, ezért az első megoldást választom többnyire.)

Felöntjük hideg vízzel úgy, hogy kényelmesen ellepje. Nem érdemes túl sok vízzel felönteni, mert telt íz elérése a cél és sem a hűtőben, sem a fagyasztóban, nem szeretnénk egyszerű vizet tárolni.

Nagy lángon felforraljuk, majd lehabozzuk, ha szükséges. A zöldségalaplevet nem nagyon szoktam.

Ezután kis lángon, épp csak gyöngyözve főzzük 20-30 percig. Nem szabad túl sokáig főzni, mert a zöldségalaplé íze megfáradhat, tompulhat! Ha kisebb darabokra vágtuk az elején a zöldségeket, akkor rövidebb idő is elégséges lesz.

Mikor elkészült kb.15 percet hagyjuk állni és utána leszűrjük és adagoljuk. Majd miután teljesen kihűlt betesszük a hűtőbe és / vagy a fagyasztóba felhasználásig.

zöldség alaplé tányérban

Tárolás: Meddig áll el a házi kincs?

A zöldségalaplé frissen főzve és leszűrve kiválóan tárolható, így megéri egyszerre nagyobb adagot készíteni.

Hűtőszekrényben:

Lehűtés után, légmentesen záródó edényben, a hűtőben tartva 2-3 napig áll el. Egyes források szerint akár 1 hétig is, de a biztonság kedvéért érdemesebb időben felhasználni vagy inkább fagyasztani.

Fagyasztóban:

Ez a leghosszabb távú megoldás. Fagyasztva 3-6 hónapig is eláll anélkül, hogy veszítene az ízéből.

Fagyasztási tippek:

  • Jégkockatartó: Tökéletes a kis adagokhoz! Egy-két kocka kiválóan alkalmas rizottóhoz, mártásokhoz, vagy egy sűrűbb szósz felhígításához.
  • Muffin forma/kis dobozok: 1-2 dl-es adagokban lefagyasztva könnyen ki lehet venni egy krémleveshez vagy főzelékhez a szükséges mennyiséget.
  • Nagyobb fagyasztó tasakok/edények: 1/2 – 1 literes adagban, ha egész leveshez vagy nagyobb főzéshez kell. Fontos, hogy hagyjunk helyet a terjeszkedésnek, ne töltsük teljesen tele az edényt!

Gyakran ismételt kérdések (GYIK) a zöldségalaplé készítésénél:

Fel kell használni a főtt zöldséget?

Nem feltétlen szükséges, de szerintem érdemes. A hosszú főzés során a zöldségekből az íz és a tápanyagok nagyrésze a lébe főtt, ezért sokan kidobják. Én egy kicsit máshogy gondolok ezekre a zöldségekre.

Igaz, hogy a zöldségalaplében megfőtt zöldségeknek már nincs annyira intebzív íze, de magas rosttartalmuk miatt mégis érdemes tovább hasznosítani azokat.

Tömegnövelés és textúra: Pürésítve a zöldségek kiválóan alkalmasak ételek sűrítésére, textúrájának javítására és „tömegének” növelésére, anélkül, hogy drága alapanyagot vagy sűrítőszert kellene használni.

Rostpótlás és emésztés: A rostok elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez és a bélrendszer egészségéhez. A főtt zöldségek rostjai könnyebben emészthetőek, mint nyers állapotukban lennének.

Zero Waste szemlélet: A főzési maradékok felhasználása a konyhai hulladék mennyiségét is csökkenti.

  • Gyökérzöldségek (petrezselyemgyökér, sárgarépa, zeller, karalábé): pürék és krémlevesek alapja lehet. Pürésítsd az összes főtt zöldséget (kivéve a hagymáthéját), ízesítsd sóval, borssal, esetleg egy kevés vajjal vagy olívaolajjal. Adhatsz hozzá plusz tejszínt vagy joghurtot is. A püré felhasználható főzelékek sűrítésére, rántás helyett, így a főzelék táplálóbb lesz és rostban gazdag. (Pl. zöldbab, sárgaborsó főzelékhez.) Natúr ez a zöldségpüré is jól fagyasztható.
  • Kelkáposzta / Kelbimbó (Ha beletetted): Töltelékek/fasírtok dúsítható vele: Apróra vágva vagy pürésítve kiválóan gazdagít húsgombócokat, fasírtokat vagy sós piték töltelékét
  • Gomba (Ha beletetted): Mártásoknál/raguknál jól használható: Aprítva egy szaftos pörkölt sűrítéséhez és ízesítéséhez.
  • Egy mártogatóssal (pl. joghurtos fokhagymás) tálald fel tízóraira vagy uzsonnára még langyosan.

Ne gondolj rá hulladékként! Bár a zöldségek már „kiadták” a lényegüket az alaplének, a rostok és a megmaradt íz miatt egy kis kreativitással még értékes alapanyagként szolgálhatnak egy következő fogáshoz. Érdemes már menütervezéskor erre a „maradékra”, mint egy másik fogás rostdús alapanyagára tekinteni.

Miért habzik főzés közben?

A hab a zöldségekből kioldódó fehérjék és szennyeződések gyűjteménye. Felforralás után szükséges lehet lehabozni, hogy az alaplé tiszta, átlátszó és jó ízű legyen. Ez a probléma zöldségalaplénél kevésbé jelentős, mint a húsos alapleveknél.

Mi van, ha túl sokáig főzöm?

A zöldségalaplé rövidebb ideig készül, mint a húsleves. Ha túl sokáig főzzük (pl. 1 óránál tovább), az ízek tompa, „fáradt” ízűvé válhatnak. A 20-40 perc a zöldségek méretének függvényében tökéletesen elegendő.

Használhatok zöldséghulladékot is?

Igen! A jól megmosott sárgarépa és petrezselyemgyökér „héja”, a vöröshagyma héja (szín és íz miatt), vagy a gomba szára is mehet bele. Így egy igazi zero waste alaplét kapunk.

Zöldségalaplé készítése

Zöldségalaplé készítése, nem igényel nagy főzőtudományt, viszont a tudatos konyha igazi alapköve. Használatával rengeteget teszel az egészségedért és egyből profi szakácsnak is tűnsz.

Sokoldalúsága, mélysége és az a páratlan, tiszta ízvilág, amit ad, és messze felülmúlja a bolti leveskockákat. Egy igazi ízfokozó, ami természetesen készült.

zöldség alaplé recept
Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 40 perc Pihentetési idő 15 perc Teljes Idő 1 óra 5 perc Nehézség: Kezdő Adag: 10 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Opcionális hozzávalók

Elkészítése

  1. A zöldségeket meghámozzuk és nagy darabokra vágjuk.
  2. Egy fazékba tesszük és felöntjük hideg vízzel úgy, hogy kényelmesen ellepje.
  3. Nagy lángon felforraljuk, majd lehabozzuk, ha szükséges.
  4. Ezután kis lángon, épp csak gyöngyözve főzzük 20-30 percig.
  5. Mikor elkészült kb.15 percet hagyjuk állni.
  6. Utána leszűrjük és adagoljuk.
  7. Majd miután teljesen kihűlt betesszük a hűtőbe és / vagy a fagyasztóba felhasználásig.

Megjegyzés

Készíthető alaposan megmosott zöldségekből és szintén megmosott zöldséghulladékból is.

Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit
Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük