Őszi minestrone leves – sült zöldségekkel megkoronázva

Adag: 5 Teljes Idő: 50 perc Nehézség: Középszint
Minden évszaknak megvan a maga minestronéja.
őszi minestrone leves sütőtökkel pinit

A minestrone, az olaszok „mindent bele” zöldséglevese, az adott évszak kincseiből készül. Ősszel pedig mi más is lehetne a főszereplő, mint a gazdag, földes ízvilágú gyökérzöldségek és persze a sütőtök!

De miért főznéd, ha sütheted is?

Ez a recept különleges csavart visz a klasszikus levesbe: a zöldséget egyrészét először mélyen ízesre sütöd, ettől a leves textúrája és íze is rétegzettebb, teltebb lesz. A karamellizálódott sütőtök édessége és a gyökerek sós, fűszeres kérge egyedülálló alapját adják ennek az őszi minestronénak.

A bevásárlólista ennél az őszi minestrone levesnél is elég hosszú, mint általában a minestrone leveseknél. De ha a zöme van otthon, akkor nem kell egyből a boltba szaladni, inkább old meg kreatívan. A végén én is adok ehhez extra tippeket.

Bevásárlólista

  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • hokkaido sütőtök (vagy más sütőtök fajta is tökéletes választás)
  • krumpli
  • olívaolaj
  • olaszfűszerkeverék vagy só, frissen őrölt bors, szárított rozmaring vagy kakukkfű
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • szárazkolbász
  • halványító zellerszár
  • konzerv vörösbab
  • konzerv aprított paradicsom
  • zöldségalaplé (vagy víz)
  • friss rozmaring (vagy szárított)
  • só, bors
  • parmezán sajt

Így készítsd el ezt az őszi minestronét

Készítsd elő a sütni való zöldségeket.Hámozd meg és vágd nagyjából egyforma, kb. 2×2 cm-es kockákra a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, krumplit és a sütőtököt és tedd egy nagy tálba.

Locsold meg néhány kanál olívaolajjal és szórd meg olaszfűszerkeverékkel. Jól forgasd össze és terítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Told be a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, vagy amíg a zöldségek széle megpirul.

Míg sülnek a zöldségek készítsd el a leves alapot is.  Egy nagy lábosban süsd ki a karikára vágott szárazkolbászt. A kisült kolbászkarikákat vedd ki és tedd félre tálaláshoz, a zsírját hagyd a lábosban.

A kolbász zsíron pirítsd üvegesre a felaprított vöröshagymát és a halványító zellert (szárzellert). Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a friss rozmaring ágakat. Pirítsd azokat is 1-2 percig.

Öntsd a fazékba az aprított paradicsomot és a lecsepegtetett vörösbabot. Főzd együtt 5 percig.

Erre a zöldségek is meg fognak már félpuhára /puhára sülni, így azokat is add hozzá.

Húzd fel alaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon főzd még kb. 10 percig. Ha szükséges még sózzad és borsozzad.

Tálalás előtt vedd ki a rozmaring ágakat. A levest melegen tálald a félretett kolbász karikákkal, zsenge zeller levéllel és bőségesen reszelt parmezán sajttal.

GYIK az őszi minestrone levessel kapcsolatban

Meg kell-e hámozni a hokkaido sütőtököt?

Nem feltétlenül! A hokkaido tök héja ehető, sőt, sütés közben a legpuhább és legfinomabb része lesz és tele van tápanyaggal.

Csak mosd meg alaposan a tököt, és kockázd fel a héjával együtt. Ez nem csak időt takarít meg neked, de a leves textúrájához és színéhez is hozzáad. Más sütőtök fajták (pl. sonkatök) héja viszont keményebb, azokat érdemes meghámozni.

Milyen zöldségeket cserélhetek le, ha valami hiányzik a listáról?

A minestrone egy „mindent bele” leves, tehát a rugalmasság a része! Íme néhány csereötlet, amelyek nem veszélyeztetik az őszi ízvilágot sem.

Eredeti zöldségCsere lehetőségMegjegyzés
PetrezselyemgyökérPaszternák (édesebb ízt ad) vagy zellergumó.A lényeg a gyökérzöldség, amely lassan puhul.
KrumpliÉdesburgonya (édesebb ízt ad) vagy egy marék árpagyöngy (gersli).A krémesség és a laktató hatás fenntartásához.
Halványítózeller (szárzeller)Zellergumó egy része (apró kockákra vágva, ezt is sütsd meg) vagy póréhagyma.A karakteres ízért, amely jól passzol a paradicsomhoz.
Vörösbab (konzerv)Csicseriborsó, lencse, vagy másfajta babkonzerv (pl. cannellini).A fehérje és a sűrűség megtartása érdekében.

Pro-tipp: Ne aggódj a pontos arányok miatt, csak ügyelj arra, hogy legyen benne legalább 4-5 féle zöldség, és a leves sűrű legyen, ahogy az olasz nagymamák készítik! Bízz magadban, hidd el jó lesz és nem tudod elrontani.

Rakhatok az őszi minestrone  levesbe tésztafélét is?

Igen! Ha szeretnél akkor rakj bele bármilyen levestésztát, vagy próbáld ki ezeket is.

  • Rizs: Fél csésze rizs, lehetőleg barna vagy vadrizs, főzd együtt az alaplével a zöldségek után.
  • Gersli (árpagyöngy): Ez egy kiválóan laktató, rostban gazdag választás. Kb. 30 perccel tovább fő, mint a tészta, szóval azt az alaplé hozzáadása után mihamarabb add hozzá és főzd picit tovább.

Meddig áll el a leves, és lefagyasztható-e?

A minestrone a hűtőben 3-4 napig eláll, és a második napon még finomabb, ahogy összeérnek az ízek!

Ha fagyasztani szeretnéd, akkor gondolkodj előre. Hagyd el a krumplit és a tészta hozzáadása előtt vedd ki  a fagyasztásra szánt adagokat. Sem a krumplinak sem a lében lévő tésztának nem lesz kívánatos állaga. Túlságosan pépes, nyúlós állagúvá válhat.

Főzd meg a zöldségeket, hagyd kihűlni, fagyaszd le adagonként, majd kiolvasztás után add hozzá frissen a tésztát.

Neked mi a kedvenc őszi csavarod a minestrone levesben? Írd meg kommentben!

Őszi minestrone leves – sült zöldségekkel megkoronázva

Ez a recept különleges csavart visz a klasszikus levesbe: a zöldséget egyrészét először mélyen ízesre sütöd, ettől a leves textúrája és íze is rétegzettebb, teltebb lesz. A karamellizálódott sütőtök édessége és a gyökerek sós, fűszeres kérge egyedülálló alapját adják ennek az őszi minestronénak.

őszi minestrone leves sütőtökkel
Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 40 perc Teljes Idő 50 perc Nehézség: Középszint Adag: 5 Legjobb évszak: Ősz

Sütni való hozzávalók

Főzni való hozzávalók

Elkészítése

  1. Hámozd meg és vágd nagyjából egyforma, kb. 2x2 cm-es kockákra a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, krumplit és a sütőtököt és tedd egy nagy tálba.
  2. Locsold meg néhány kanál olívaolajjal és szórd meg olaszfűszerkeverékkel.
  3. Jól forgasd össze és terítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. Told be a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, vagy amíg a zöldségek széle megpirul.
  5. Míg sülnek a zöldségek készítsd el a leves alapot is. Egy nagy lábosban süsd le a karikára vágott szárazkolbászt.
  6. A kisült kolbászkarikákat vedd ki és tedd félre tálaláshoz, a zsírját hagyd a lábosban.
  7. A kolbász zsíron pirítsd üvegesre a felaprított vöröshagymát és a halványító zellert (szárzellert).
  8. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a friss rozmaring ágakat. Pirítsd azokat is 1-2 percig.
  9. Öntsd a fazékba az aprított paradicsomot és a lecsepegtetett vörösbabot. Főzd együtt 5 percig.
  10. Erre a zöldségek is meg fognak már félpuhára /puhára sülni, így azokat is add hozzá.
  11. Húzd fel alaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon főzd még kb. 10 percig. Ha szükséges még sózzad és borsozzad.
  12. Tálalás előtt vedd ki a rozmaring ágakat. A levest melegen tálald a félretett kolbász karikákkal, zsenge zeller levéllel és bőségesen reszelt parmezán sajttal.

Megjegyzés

Ne aggódj a pontos arányok miatt, csak ügyelj arra, hogy legyen benne legalább 4-5 féle zöldség, és a leves sűrű legyen, ahogy az olasz nagymamák készítik!

Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit
Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük