A legfinomabb fokhagymakrémlevesnek rituáléja van. Akkor kell elkészíteni, mikor az első vadgesztenye lehullik a fáról, és a levegőt már megérinti az ősz ígérete, nos akkor jön el a legfinomabb fokhagymakrémleves ideje.

Igaz, elkészítése nem kapkodós — naygjából egy óra türelmet kíván — de ígérem, hogy a végeredmény kárpótolni fog érte. Selymesen krémes állagával és a fokhagyma közel sem tolakodó ízével, olyan melegséget hoz, amitől még egy őszi nap is csodálatos lesz.
Eszedbe fogok jutni? Mikor meglátod az első lehullott vadgesztényét, hogy most jött el az ideje ennek a fokhagymakrémlevesnek.
Fokhagymakrémleves (legfinomabb) bevásárlólista:
- csirke- vagy zöldségleves
- 12 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- zsályalevél
- friss kakukkfű
- só
Leves sűrítéshez:
- tojás
- parmezán sajt
- fehérbors
- extra szűz olívaolaj
Tálaláshoz:
- szikkadt kenyér
- extra szűz olívaolaj
Forrald fel az alaplevet 3 csésze vízzel egy közepes lábasban, majd add hozzá a babérlevelet, a zsályát, a kakukkfüvet, a fokhagymát és a sót.
Forrás után, alacsony lángon főzd kb. 40 percig. Ha nagyon besűrűsödött adj hozzá még maximum 1 csésze vizet. A babérlevelet vedd ki a vízből!
Extra krémes állagért botmixerrel keverd át, vagy ha biztosra akarsz menni még egy szűrőn is átszűrheted. Nekem nem fontos, hogy teljesen homogén legyen.
Ha szükségesnek érzed, most adj még hozzá sót.
Egy tálban villával verd fel a tojást, a 2 db tojássárgáját, a sajtot és a borsot. Mintha majonézt készítenél, lassan csorgasd hozzá az olívaolajat is, folyamatos keverd.
Majd folytasd a keverést és adj hozzá egy nagy merőkanálnyi levest is.
Keverd bele a fokhagymás levesbe, és folyamatos keverés mellett, alacsony-közepes lángon keverd, míg körülbelül tejszín vagy híg besamel állagú nem lesz.
Légy türelmes, mert úgy tűnhet, hogy soha nem fog besűrűsödni, de légy kitartó és be fog sűrűsödni. Tényleg ne add fel!
Tálald szikkadt kenyérrel és extra szűz olívaolajjal.
Más őszi levest itt találsz.
A legfinomabb fokhagymakrémleves, ami átmelengeti az őszt
Igaz, elkészítése nem kapkodós — naygjából egy óra türelmet kíván — de ígérem, hogy a végeredmény kárpótolni fog érte. Selymesen krémes állagával és a fokhagyma közel sem tolakodó ízével, olyan melegséget hoz, amitől még egy őszi nap is csodálatos lesz.

Hozzávalók
Sűrítéshez
Tálaláshoz
Elkészítése
-
Forrald fel az alaplevet 3 csésze vízzel egy közepes lábasban, majd add hozzá a babérlevelet, a zsályát, a kakukkfüvet, a fokhagymát és a sót.
-
Forrás után, alacsony lángon főzd kb. 40 percig. Ha nagyon besűrűsödött adj hozzá még maximum 1 csésze vizet.
-
A babérlevelet vedd ki a vízből!
-
Extra krémes állagért botmixerrel keverd át, vagy ha biztosra akarsz menni még egy szűrőn is átszűrheted.
-
Ha szükségesnek érzed, most adj még hozzá sót.
-
Egy tálban villával verd fel a tojást, a 2 db tojássárgáját, a sajtot és a borsot. Mintha majonézt készítenél, lassan csorgasd hozzá az olívaolajat is, folyamatos keverd.
-
Majd folytasd a keverést és adj hozzá egy nagy merőkanálnyi levest is.
-
Keverd bele a fokhagymás levesbe, és folyamatos keverés mellett, alacsony-közepes lángon keverd, míg körülbelül tejszín vagy híg besamel állagú nem lesz.
-
Légy türelmes, mert úgy tűnhet, hogy soha nem fog besűrűsödni, de légy kitartó és be fog sűrűsödni. Tényleg ne add fel!
-
Tálald szikkadt kenyérrel és extra szűz olívaolajjal.
Megjegyzés
Ne, csak ősszel készítsd el, mert igazából ez egy 4 évszakos leves.