Ahogy hűvösebbre fordul az idő, és a nappalok egyre rövidebbek, a legjobb dolog, amit tehetünk, ha bekuckózunk a kanapéra, és magunkhoz ölelünk egy tál gőzölgő, lélekmelengető levest.
Az ősz és a tél nemcsak a gazdag ízek, hanem a pénztárcabarát főzés igazi szezonja is, hiszen a gyökérzöldségek és a száraz hüvelyesek ilyenkor a legolcsóbbak!
Összegyűjtöttem a blogról azt a három levest, amelyekkel garantáltan átvészelheted a hűvösebb napokat anélkül, hogy lemerítenéd a családi költségvetést. Ezek a fogások igazi íz- és tápértékbombák, adagonként is kevesebbe kerülnek, mint 500 Ft – de az élmény felbecsülhetetlen!
Íme a 3 olcsó őszi leves, amit azonnal mihamarabb meg kell főznöd!
Őszi minestrone leves – Sült zöldségekkel megkoronázva
A minestrone az olaszok „mindent bele” zöldséglevese, ami az adott évszak kincseiből készül. Ősszel pedig mi más is lehetne a főszereplő, mint a gazdag, földes ízvilágú gyökérzöldségek és a szezonális sütőtök!
A trükk a sütésben van: a karamellizált zöldségek olyan mélységet és édességet adnak a levesnek, amit főzéssel sosem érnél el. Ezt a levest könnyedén laktató egytálétellé varázsolhatod egy kevés szárazkolbásszal vagy lencsével, ha így nem lenne már eléggé tartalmas.
Őszi Minestrone leves receptje
Kattints és nézd meg, hogyan adunk igazi mélységet a szezonális zöldségeknek!
Sárgaborsó-krémleves
A hüvelyesek a legtáplálóbb és leginkább pénztárcakímélő alapanyagok a konyhában! Ennél a levesnél tényleg nehéz olcsóbb levest elkészíteni, de az ízéből ez egyáltalán nem érződik.
Ez a krémleves nemcsak szuper olcsó, hanem vegán és tejmentes is. Akár egy gyors ebédre, akár egy tartalmas vacsorára keresel megoldást, ez a selymes textúrájú, magas fehérjetartalmú leves biztosan beválik.
A mustár és a citrom adja hozzá azt a kis savanykás csavart, ami igazán különlegessé teszi. A maradék is jól fagyasztható, vagy vízzel hígítva újra tökéletes.
Ne feledd, a sárgaborsó-krémleves előkészületet igényel, de a receptben, minden pontosan leírok. Ne hagyd ki ezt a legolcsóbb szuperélelmiszert! Kattints a receptért!
Savanyúkáposzta-leves
Van, amire már ősszel is vágysz. A savanyúkáposzta az egyik legjobb téli vitaminforrásunk, ami tökéletes alapja egy karakteres, melengető levesnek. Van egy jó hírem, nem kell vele a tél beálltáig várnod.
A káposzta, a burgonya és a gyökérzöldségek kombinációja hihetetlenül laktató, ráadásul a savanyú ízvilága igazi felüdülés a nehéz őszi ételek után. Tökéletes választás, ha egy igazán tápláló és laktató, több napra elegendő levest szeretnél főzni.
Én ezúttal kolbász nélkül készítettem, de húsimádok bátran tegyék bele. A recept itt és készülj fel a karakteres savanyúkáposzta ízére hússal vagy nélküle!
Ne hagyd, hogy a hideg idő elvegye a kedved a főzéstől! Ezek az olcsó, őszi levesek mind azt bizonyítják, hogy kevés pénzből is lehet ízgazdag és laktató ételeket varázsolni az asztalra.
Jó levesezést kívánok őszre is!

