Előfordult már, hogy egy hűvös, esős őszi délutánon, egy hosszú erdei séta vagy egy izgalmas kirándulás után kipirult arccal estetek be az ajtón?
Amikor az egyetlen vágyatok, hogy már sehová ne mozduljatok, csak bekuckózzatok a kanapéra, bebugyolálva egy puha takaróba, és élvezzétek a meleg otthon kényelmét? Nos, pont az ilyen pillanatokra álmodtam meg az őszi levescsaládunkat!
Felejtsétek el a hagyományos mélytányérokat! Ezeket a leveseket nem illik máshogy enni, csakis egy mély, öblös edényből, ami finoman átmelegíti a tenyereteket, miközben a kanapén, egy tálca és egy puha takaró ölelésében élvezitek minden kortyát. Mert ezek nem csak levesek, hanem egy-egy tálnyi szeretet, kényelem és melegség, ami visszahozza a napba a fényt, és elűzi a hideget.
Készen álltok megismerni a mi őszi levescsaládunkat? De előtte még van egy nagyon, de nagyon fontos szolgálati közleményem is.
Élmény a tökéletesség helyett
Fontos, hogy ne érezzétek magatokat nyomás alatt!
Az alábbiakban leírtak csupán ötletek, és nem kell mindent egy hétvége alatt megvalósítani. Az ősz hosszú, minden egyes levesnek eljön a maga ideje, így szépen sorban is kipróbálhatjátok őket.
Hiszen a lényeg nem a tökéletes kivitelezés, hanem a közös élmény és a finom végeredmény. Ha azonban megtetszett a dolog, és van egy kis szabadidőtök, egyetlen délután alatt is megvalósíthatjátok az „őszi levesmaratont”. Ez esetben a munka nagy részét, az alapok elkészítését végezzétek el előzetesen, a következő héten pedig csak élvezzétek a gyorsan elkészíthető vacsorák előnyeit.
Okos előkészítés, egyszerűbb megvalósítás őszi leves fronton is
Szeretném, ha a leves készítés a hétvége egyik szuper programja lenne, nem pedig egy megterhelő, egész napos feladat. Emlékszem, ahogy a kisebbik a lányom a pulton ül, a nagyobbik pedig egy magasítón állva segédkeznek az édesapjuknak… mindent is megkóstolnak, megszagolnak… ma nagylányként is szeretnek főzni.
A titok az, hogy a munkából családi programot csinálunk és sok mindent előkészítünk.
Akkor először jöjjön az őszi levescsalád, később pedig írom a megvalósítási tippjeimet és ötleteimet is.
Kanálnyi szeretet: Az őszi levescsaládunk
A legkisebbek kedvencei – A 3 gyönyörű narancssárga „gyerek”
A három krémleves (sárgarépa, édesburgonya, sütőtök) elkészítésének legnagyobb előnye, hogy a legfontosabb lépést, a zöldségek sütését, egyszerre elvégezhetjük!
Ezek a levesek édesek, krémesek és ellenállhatatlanul finomak.
Pont olyanok, mint a gyerekek, akiknek a szívét azonnal meghódítják élénk színükkel és krémes állagukkal. Ha esetleg az egyikük mégsem a kedvenc, van még kettő a repertoáron!
- Sült-sárgarépakrémleves: a legfiatalabb
Ezt a répakrémlevest, már az egészen kicsik fogyaszthatják, semmi karakteres íz, csak a karamellizálódott sárgarépa simogató, édes íze.
- Édesburgonya-krémleves: a kiskamasz
Nem is túl édes, de nem is túl karakteres, kicsit mégis különleges. A fűszerezéssel tudod a középső leves gyermeket, igazán emlékezetessé tenni.
- Sütőtökkrémleves: A legidősebb testvér
Már majdnem felnőttes ízvilág édesen a gyerekkorba visz, míg karakteresebb fűszerezéssel pl. gyömbér, chili már a felnőttkorba repít.
Készítsünk elő egy nagy tepsit, osszuk három részre, és tegyük rá a felkockázott zöldségeket. Bár a édesburgonya-krémlevesnél, nem sült zöldség szerepel, de nyugodtan sütsd meg, csak még finomabbá teszi.
Ehhez a feladathoz a gyerekek is csatlakozzanak, így közös családi program lesz. Azt nem garantálom, hogy gyorsabban is végeztek így, de most nem is ez a cél, hanem a közös élmény, a közös munka és hogy közben annyi mindenről lehet beszélgetni is.
Mindenki pucolja meg a saját zöldségét, és kockázza fel, kb. azonos méretűre. A nagyobbak segítsenek be a kisebbeknek és akár lehet külön hámozó és szeletelő csapat is.
Süssétek egyszerre a kedvenc zöldségeket, akár aznap reggel vagy előző nap. Tűpróbával ellenőrízzétek le, hogy mindegyik zöldség megpuhuljon. Légmentesen záródó edényben pár napig a sima hűtőben is eltarthatóak.
Az őszi kirándulás vagy séta után, már csak a pürésítés és a melegítés lesz hátra.
Nyugodtan turmixoljátok ugyanabban az edényben, akár ugyanazzal a folyadékkal pl. alaplé, tej, tejszín, víz… így a mosogatás is egyszerűbb lesz. És az alapanyaghoz passzoló fűszerekkel ízesítsétek, de akár bevethetitek az őszi pumpkin spice fűszerkeveréket is, mindhárom zöldségnek jól fog állni.
Ha nagyobb adag készül, akkor tejtermékmenetesen mehet a fagyasztóba is belőle, hogy akár hetekkel később egy finom, gyors vacsora alapja legyen.
Így egyetlen sütési alkalommal, három különböző krémleves alapját is elkészítheted! Vagy válasszatok egyet és legközelebb jöhet a következő 😊
Anyunak is jár a kényeztetés – a lélekmelengető fokhagymakrémleves
Ezt a levest is készítsd elő egészen a sűrítésig, ez az időigényesebb része, de szépen magában elrotyog ekkor még. Bátran készíts nagyobb adagot, mert így félkészen kitűnően fagyasztható ez a leves is.
Apuka kedvence – a laktató kolbászos savanyúkáposzta-leves
Ez az őszies-télies ízvilágú leves, már igazán tartalmas. Ráadásul a kolbász és savanyúkáposzta igazán jól áll egymásnak. A többi leves előkészítésével párhuzamosan ez a leves is szépen elkészül a tűzhelyen. A pontos receptet hamarosan hozom.
Ennek a levesnek még egy nagy titka: másnap, sőt, harmadnap is ugyanolyan finom, ha nem finomabb! A benne lévő ízek összeérnek, a kolbász íze átjárja.
Csinálj nagy adagot és következő hétre egy vacsora már kész is van az egész családnak, egy tápláló egytál leves formájában.
És mi kötheti össze az őszi levescsaládunkat?
Hát a ropogós elem, amitől akár főfogássá is válhat mindegyik leves. Hoztam ehhez is ötletet, ha kiadósabbá vagy ízesebbé tennéd a bekuckózós leveseket.
- Sajtos pirítós: Klasszikus, krémes levesek mellé a legjobb választás. Gyorsan elkészül, és a sajtos-ropogós kenyérkockák fantasztikusan passzolnak a krémlevesek lágy textúrájához. De szerintem apuka sem fog tiltakozni ellene.
- Pirított baconkockák vagy kolbászkarikák: Jól lepirítva plusz ízt és textúrát csempész mindegyik levesbe.
- Ropogós sült csicseriborsó: Egy egészséges és ropogós alternatíva. Enyhén fűszerezve, például füstölt paprikával, igazi ízbomba, és izgalmasan ellensúlyozza a krémlevesek lágyságát.
Most már nincs más dolgotok, mint elővenni a legnagyobb bögréket, leveses tálakat, a legpuhább takarókat, és élvezni a kanapén a megérdemelt pihenést.
A hűtőben pedig ott vár rátok a még több kanálnyi boldogság.
Jó étvágyat kívánok, és ne felejtsétek el megírni a kedvenc őszi leveseteket!
GYIK
- Milyen fűszereket tartalmaz a „pumpkin spice” fűszerkeverék?
Fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, csipet fekete bors. A pontos arányokat itt tudod megnézni.
- Mi az a tűpróba sült zöldségeknél?
A tűpróba során egy vékony tűt, hurkapálcát, hústűt vagy villát szúrunk bele a zöldségbe (például burgonyába, répába, céklába), hogy megnézzük, mennyire könnyen hatol bele az eszköz:
- Ha könnyedén belemegy, és nem érezni ellenállást, akkor a zöldség puha és átsült.
- Ha nehezen megy bele, vagy megakad, akkor még további sütésre van szükség
Ez a módszer különösen jól működik keményebb zöldségeknél.
Bekuckózós őszi leves recepteket itt találod:

Sült-répakrémleves
Leírás
A répa egész évben kapható zöldség. Édes ízét a legtöbb gyermek kedveli, ezúttal ezt az egyébként kedvelt ízt, még sütéssel is feldobjuk. Így készül a sült-répakrémleves.
Hozzávalók
Így készítsd el!
-
Pucold meg a sárgarépát, majd vágd 2-3 cm-es darabokra.
-
Rakd egy tepsibe, sózd, borsozd és locsold meg olajjal, majd forgasd össze és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre.
-
Egy lábosban olvaszd fel a vajat és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
-
Sózd, borsozd, szórd meg a római köménnyel és add hozzá az elősütött répát.
-
Öntsd fel az alaplével és főzd puhára a sárgarépát.
-
Majd add hozzá a kanál ecetet, és egy botmixer segítségével krémesítsd készre.
Táplálkozási adatok
Adag: 4 AdagKalóriák:680kcalTeljes zsír:38gÖsszes szénhidrát:69gFehérje:12g
Megjegyzés
Tálalhatod sült hagymával és/vagy sültrépával.

Édesburgonya-krémleves, ahogy a gyerekek is szeretik
Leírás
Az édesburgonya-krémleves igazi jolly joker a konyhában: nemcsak finom és tápláló, hanem egész évben elkészíthető, hiszen az édesburgonya szinte mindig kapható. A zöldség természetes édessége és élénk narancssárga színe miatt a gyerekek is örömmel kanalazzák – még azok is, akik egyébként válogatósak.
Hozzávalók
Elkészítése
-
Pucold meg és vágd apró kockára a fehérrépát, a sárgarépát és az édesburgonyát is.
-
A vöröshagymát és a fokhagymát is vágd apróra.
-
Forrósítsd fel az olajat, a hagymát pirítsd üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát is.
-
Utána pedig a többi zöldséget is, majd kicsit pirítsd át azokat is.
-
Sózd, borsozd, add hozzá a szerecsendiót is, majd öntsd fel vízzel (kb. 1,5 liter) és főzd kb. 30 percig (20 perc után tedd bele a tejfölt is), míg megpuhulnak a zöldségek.
-
Ha puhák a zöldségek, pürésítsd botmixerrel és máris tálalhatod.
Megjegyzés
Próbáld ki szerecsendió helyett, házi tökfűszerkeverékkel is.

Sütőtökkrémleves gyorsabban
Leírás
Vannak napok, amikor csak valami melegre és megnyugtatóra vágyunk — mintha egy puha takaróba burkolóznánk belülről. Ilyenkor jön jól egy tányér gőzölgő sütőtökkrémleves, ami nemcsak táplál, hanem hangulatot teremt. Sokan azt gondolják, hogy a sütőtökleves elkészítése hosszas sütést és előkészületet igényel, de szerencsére ez nem mindig igaz!
Hozzávalók
Tálaláshoz
Elkészítése
-
Hámozd meg a sütőtököt, magozd ki, majd vágd apróbb (kb. 1-1 cm-es kockákra) darabokra, mert így gyorsabban meg fog sülni.
-
Közben a sütőt melegítsd 180 fokra elő. Tedd többször használatos sütőlapra vagy sütőpapírra, majd süsd addig, míg meg nem puhul. Figyelj oda, mert sokkal gyorsabban elkészül, mintha nagy darabokban sütnéd. Kb. 15 perc lesz.
-
Négy evőkanál olajon pirítsd meg a felaprított hagymát, majd rakd rá a megsült sütőtököt is (keveset tegyél félre tálaláshoz, amit le is piríthatsz picit).
-
Öntsd fel vízzel vagy zöldségalaplével, majd ízesítsd még fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval.
-
Forrald fel, majd turmixold krémesre. Végül kis citromlevet tegyél hozzá és tálald a maradék darabos sütőtökkel és pirított tökmaggal.

A legfinomabb fokhagymakrémleves, ami átmelengeti az őszt
Leírás
Igaz, elkészítése nem kapkodós — naygjából egy óra türelmet kíván — de ígérem, hogy a végeredmény kárpótolni fog érte. Selymesen krémes állagával és a fokhagyma közel sem tolakodó ízével, olyan melegséget hoz, amitől még egy őszi nap is csodálatos lesz.
Hozzávalók
Sűrítéshez
Tálaláshoz
Elkészítése
-
Forrald fel az alaplevet 3 csésze vízzel egy közepes lábasban, majd add hozzá a babérlevelet, a zsályát, a kakukkfüvet, a fokhagymát és a sót.
-
Forrás után, alacsony lángon főzd kb. 40 percig. Ha nagyon besűrűsödött adj hozzá még maximum 1 csésze vizet.
-
A babérlevelet vedd ki a vízből!
-
Extra krémes állagért botmixerrel keverd át, vagy ha biztosra akarsz menni még egy szűrőn is átszűrheted.
-
Ha szükségesnek érzed, most adj még hozzá sót.
-
Egy tálban villával verd fel a tojást, a 2 db tojássárgáját, a sajtot és a borsot. Mintha majonézt készítenél, lassan csorgasd hozzá az olívaolajat is, folyamatos keverd.
-
Majd folytasd a keverést és adj hozzá egy nagy merőkanálnyi levest is.
-
Keverd bele a fokhagymás levesbe, és folyamatos keverés mellett, alacsony-közepes lángon keverd, míg körülbelül tejszín vagy híg besamel állagú nem lesz.
-
Légy türelmes, mert úgy tűnhet, hogy soha nem fog besűrűsödni, de légy kitartó és be fog sűrűsödni. Tényleg ne add fel!
-
Tálald szikkadt kenyérrel és extra szűz olívaolajjal.
Megjegyzés
Ha elhagyod a parmezán sajtot, használj eggyel több tojássárgáját vagy egy evőkanál zabpehelylisztet is.
Ne, csak ősszel készítsd el, mert igazából ez egy 4 évszakos leves.