Nálunk a sárgaborsó igazi kedvenc – nem véletlenül! Ez az egyszerű, mégis sokoldalú alapanyag nemcsak pénztárcabarát, hanem tápláló és igazán finom is.
A sárgaborsó-krémleves tökéletes példája annak, hogyan lehet egy hétköznapi hozzávalóból melengető, selymes és ízgazdag fogást készíteni. Akár egy gyors ebédre, akár egy könnyű vacsorára keresel megoldást, ez a leves biztosan beválik!
Hozzávalók:
- sárgaborsó
- citrom
- vöröshagyma
- fokhagyma
- vaj
- zöldségalaplé
- mustár
- fűszerkömény
- szerecsendió
- füstölt paprika (sima is jó)
A pontos mennyiségeket a receptnél tudod megnézni, attól függően, hány személyre készítenéd el.
Sárgaborsó-krémleves elkészítése
Fontos előkészület: A sárgaborsót már előző este áztasd be.
A hagymát vágd apróra, és párold üvegesre, majd reszeld bele a fokhagymát is.
Add hozzá a fűszereket (köményt, reszelt szerecsendiót, paprikát) és az átmosott sárgaborsót, majd öntsd fel alaplével és sózzad, borsozzad is.
Főzd kb. 40 percig, amíg nem fő szét szinte teljesen. Ekkor tedd bele a mustárt és a citrom levét is.
Utána tedd turmixgépbe és zúzd krémesre. Ha úgy érzed nem elég krémes, akkor egy szűrőn is nyomd át.
Extra tipp: ha maradna belőle, akkor a következő étkezés előtt, még öntsed fel vízzel /vagy alaplével, mert a keményítő tartalma miatt könnyen besűrűsödik.
Más krémlevesek is érdekelnek? Gyere és nézz körül itt!
GYIK
Be kell-e áztatni a sárgaborsót és mennyi ideig?
Igen, érdemes a sárgaborsót beáztatni egy éjszakára, így rövidül a főzési idő és könnyebben is emészthető.
Milyen fűszereket érdemes használni a leveshez?
A receptben szereplő fűszereken kivül, használhatsz még baérlevelet, majorannaát, római köményt is. Persze ne egyszerre az összeset.
Mi a különbség a sárgaborsó-krémleves és a hagyományos sárgaborsófőzelék között?
A főzeléknél a sárgaborsót addig főzik, míg krémes nem lesz, de nem turmixolják. A krémleveseknél általában botmixert is használnak, hogy még simább, még krémesebb legyen az állaga.
Mi a sárgaborsó valójában?
A sárgaborsó (vagy felesborsó/szárazborsó) a zöldborsónak egy speciális fajtája, amit direkt szárításra ültetnek. Ennek a növénynek az érett, szárított, hántolt és felezett magja.
A borsószemeket éretten takarítják be, szárítják, majd a külső héjat (maghéjat) eltávolítják róluk (hántolás), és a mag természetes módon szétesik a két sziklevélre, innen a „felezett borsó” elnevezés.
A sárga színű változat a legelterjedtebb Magyarországon. Létezik ennek zöld változata is, amit hasonló eljárással készítenek, annak neve „felzett zöldborsó”.
Sárgaborsó-krémleves
A sárgaborsó-krémleves tökéletes példája annak, hogyan lehet egy hétköznapi hozzávalóból melengető, selymes és ízgazdag fogást készíteni. Akár egy gyors ebédre, akár egy könnyű vacsorára keresel megoldást, ez a leves biztosan beválik!

Hozzávalók
Elkészítése
-
Fontos előkészület: A sárgaborsót már előző este áztasd be.
-
A hagymát vágd apróra, és párold üvegesre, majd reszeld bele a fokhagymát is.
-
Add hozzá a fűszereket (köményt, reszelt szerecsendiót, paprikát) és az átmosott sárgaborsót, majd öntsd fel alaplével és sózzad, borsozzad is.
-
Főzd kb. 40 percig, amíg nem fő szét szinte teljesen. Ekkor tedd bele a mustárt és a citrom levét is.
-
Utána tedd turmixgépbe és zúzd krémesre. Ha úgy érzed nem elég krémes, akkor egy szűrőn is nyomd át.
Megjegyzés
Extra tipp: ha maradna belőle, akkor a következő étkezés előtt, még öntsed fel vízzel /vagy alaplével, mert a keményítő tartalma miatt könnyen besűrűsödik.