Előfordult már, hogy egy hűvös, esős őszi délutánon, egy hosszú erdei séta vagy egy izgalmas kirándulás után kipirult arccal estetek be az ajtón?
Amikor az egyetlen vágyatok, hogy már sehová ne mozduljatok, csak bekuckózzatok a kanapéra, bebugyolálva egy puha takaróba, és élvezzétek a meleg otthon kényelmét? Nos, pont az ilyen pillanatokra álmodtam meg az őszi levescsaládunkat!
Felejtsétek el a hagyományos mélytányérokat! Ezeket a leveseket nem illik máshogy enni, csakis egy mély, öblös edényből, ami finoman átmelegíti a tenyereteket, miközben a kanapén, egy tálca és egy puha takaró ölelésében élvezitek minden kortyát. Mert ezek nem csak levesek, hanem egy-egy tálnyi szeretet, kényelem és melegség, ami visszahozza a napba a fényt, és elűzi a hideget.
Készen álltok megismerni a mi őszi levescsaládunkat? De előtte még van egy nagyon, de nagyon fontos szolgálati közleményem is.
Élmény a tökéletesség helyett
Fontos, hogy ne érezzétek magatokat nyomás alatt!
Az alábbiakban leírtak csupán ötletek, és nem kell mindent egy hétvége alatt megvalósítani. Az ősz hosszú, minden egyes levesnek eljön a maga ideje, így szépen sorban is kipróbálhatjátok őket.
Hiszen a lényeg nem a tökéletes kivitelezés, hanem a közös élmény és a finom végeredmény. Ha azonban megtetszett a dolog, és van egy kis szabadidőtök, egyetlen délután alatt is megvalósíthatjátok az „őszi levesmaratont”. Ez esetben a munka nagy részét, az alapok elkészítését végezzétek el előzetesen, a következő héten pedig csak élvezzétek a gyorsan elkészíthető vacsorák előnyeit.
Okos előkészítés, egyszerűbb megvalósítás őszi leves fronton is
Szeretném, ha a leves készítés a hétvége egyik szuper programja lenne, nem pedig egy megterhelő, egész napos feladat. Emlékszem, ahogy a kisebbik a lányom a pulton ül, a nagyobbik pedig egy magasítón állva segédkeznek az édesapjuknak… mindent is megkóstolnak, megszagolnak… ma nagylányként is szeretnek főzni.
A titok az, hogy a munkából családi programot csinálunk és sok mindent előkészítünk.
Akkor először jöjjön az őszi levescsalád, később pedig írom a megvalósítási tippjeimet és ötleteimet is.
Kanálnyi szeretet: Az őszi levescsaládunk
A legkisebbek kedvencei – A 3 gyönyörű narancssárga „gyerek”
A három krémleves (sárgarépa, édesburgonya, sütőtök) elkészítésének legnagyobb előnye, hogy a legfontosabb lépést, a zöldségek sütését, egyszerre elvégezhetjük!
Ezek a levesek édesek, krémesek és ellenállhatatlanul finomak.
Pont olyanok, mint a gyerekek, akiknek a szívét azonnal meghódítják élénk színükkel és krémes állagukkal. Ha esetleg az egyikük mégsem a kedvenc, van még kettő a repertoáron!
- Sült-sárgarépakrémleves: a legfiatalabb
Ezt a répakrémlevest, már az egészen kicsik fogyaszthatják, semmi karakteres íz, csak a karamellizálódott sárgarépa simogató, édes íze.
- Édesburgonya-krémleves: a kiskamasz
Nem is túl édes, de nem is túl karakteres, kicsit mégis különleges. A fűszerezéssel tudod a középső leves gyermeket, igazán emlékezetessé tenni. Az édesburgonya-krémleves reptjét itt találod.
- Sütőtökkrémleves: A legidősebb testvér
Már majdnem felnőttes ízvilág édesen a gyerekkorba visz, míg karakteresebb fűszerezéssel pl. gyömbér, chili már a felnőttkorba repít. Az egyszerű sütőtökkrémleves receptet itt találod.
Krémlevesek előkészítése
Készítsünk elő egy nagy tepsit, osszuk három részre, és tegyük rá a felkockázott zöldségeket. Bár a édesburgonya-krémlevesnél, nem sült zöldség szerepel, de nyugodtan sütsd meg, csak még finomabbá teszi.
Ehhez a feladathoz a gyerekek is csatlakozzanak, így közös családi program lesz. Azt nem garantálom, hogy gyorsabban is végeztek így, de most nem is ez a cél, hanem a közös élmény, a közös munka és hogy közben annyi mindenről lehet beszélgetni is.
Mindenki pucolja meg a saját zöldségét, és kockázza fel, kb. azonos méretűre. A nagyobbak segítsenek be a kisebbeknek és akár lehet külön hámozó és szeletelő csapat is.
Süssétek egyszerre a kedvenc zöldségeket, akár aznap reggel vagy előző nap. Tűpróbával ellenőrízzétek le, hogy mindegyik zöldség megpuhuljon. Légmentesen záródó edényben pár napig a sima hűtőben is eltarthatóak.
Az őszi kirándulás vagy séta után, már csak a pürésítés és a melegítés lesz hátra.
Nyugodtan turmixoljátok ugyanabban az edényben, akár ugyanazzal a folyadékkal pl. alaplé, tej, tejszín, víz… így a mosogatás is egyszerűbb lesz. És az alapanyaghoz passzoló fűszerekkel ízesítsétek, de akár bevethetitek az őszi pumpkin spice fűszerkeveréket is, mindhárom zöldségnek jól fog állni.
Ha nagyobb adag készül, akkor tejtermékmenetesen mehet a fagyasztóba is belőle, hogy akár hetekkel később egy finom, gyors vacsora alapja legyen.
Így egyetlen sütési alkalommal, három különböző krémleves alapját is elkészítheted! Vagy válasszatok egyet és legközelebb jöhet a következő 😊
Anyunak is jár a kényeztetés – a lélekmelengető fokhagymakrémleves
Ezt a levest is készítsd elő egészen a sűrítésig, ez az időigényesebb része, de szépen magában elrotyog ekkor még. Bátran készíts nagyobb adagot, mert így félkészen kitűnően fagyasztható ez a leves is.
A legfinomabb fokhagymakrémlevest pedig nem kell tovább keresned, mert itt van kéznél a blogon.
Apuka kedvence – a laktató kolbászos savanyúkáposzta-leves
Ez az őszies-télies ízvilágú leves, már igazán tartalmas. Ráadásul a kolbász és savanyúkáposzta igazán jól áll egymásnak. A többi leves előkészítésével párhuzamosan ez a leves is szépen elkészül a tűzhelyen. A pontos receptet hamarosan hozom. Kolbász nélküli variációját, már most megtalálod.
Ennek a levesnek még egy nagy titka: másnap, sőt, harmadnap is ugyanolyan finom, ha nem finomabb! A benne lévő ízek összeérnek, a kolbász íze átjárja.
Csinálj nagy adagot és következő hétre egy vacsora már kész is van az egész családnak, egy tápláló egytál leves formájában.
És mi kötheti össze az őszi levescsaládunkat?
Hát a ropogós elem, amitől akár főfogássá is válhat mindegyik leves. Hoztam ehhez is ötletet, ha kiadósabbá vagy ízesebbé tennéd a bekuckózós leveseket.
- Sajtos pirítós: Klasszikus, krémes levesek mellé a legjobb választás. Gyorsan elkészül, és a sajtos-ropogós kenyérkockák fantasztikusan passzolnak a krémlevesek lágy textúrájához. De szerintem apuka sem fog tiltakozni ellene.
- Pirított baconkockák vagy kolbászkarikák: Jól lepirítva plusz ízt és textúrát csempész mindegyik levesbe.
- Ropogós sült csicseriborsó: Egy egészséges és ropogós alternatíva. Enyhén fűszerezve, például füstölt paprikával, igazi ízbomba, és izgalmasan ellensúlyozza a krémlevesek lágyságát.
Most már nincs más dolgotok, mint elővenni a legnagyobb bögréket, leveses tálakat, a legpuhább takarókat, és élvezni a kanapén a megérdemelt pihenést.
A hűtőben pedig ott vár rátok a még több kanálnyi boldogság.
Jó étvágyat kívánok, és ne felejtsétek el megírni a kedvenc őszi leveseteket!
GYIK
- Milyen fűszereket tartalmaz a „pumpkin spice” fűszerkeverék?
Fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, csipet fekete bors. A pontos arányokat itt tudod megnézni.
- Mi az a tűpróba sült zöldségeknél?
A tűpróba során egy vékony tűt, hurkapálcát, hústűt vagy villát szúrunk bele a zöldségbe (például burgonyába, répába, céklába), hogy megnézzük, mennyire könnyen hatol bele az eszköz:
- Ha könnyedén belemegy, és nem érezni ellenállást, akkor a zöldség puha és átsült.
- Ha nehezen megy bele, vagy megakad, akkor még további sütésre van szükség
Ez a módszer különösen jól működik keményebb zöldségeknél.

