Zöldborsókrémleves – krémleves is, meg nem is

Adag: 2 Teljes Idő: 15 perc Nehézség: Kezdő
Tányéron a zöld ezer árnyalata...
zöldborsókrémleves egy tányérban egész borsó szemekkel pinit

Van, amikor a legjobb recept a véletlen műve. Vagy legalábbis csodás átalakítás eredménye, így született meg ez a zöldborsókrémleves is.

Egy nap egy olyan isteni zöldborsófőzeléket készítettem (ebből a receptből), hogy tudtam, ezt az ízt muszáj lesz leves formájában is visszahozni.

Így született meg a gondolat, hogy elkészítem zöldborsókrémleves formájában. Ez a leves nem egy sima krémleves: a turmixolás ellenére is hagytam benne sok-sok egész borsószemet, hogy a krémes állag mellett megmaradjon a harapható, friss élmény is.

A tányérunkon így a zöld árnyalatait látjuk, a turmixolt krém, az egész borsószemek és a friss petrezselyemzöldje egymással játszik. Az íze, az pedig így is csodálatos.

Bevásrlólista a zöldborsókrémleveshez

  • fagyasztott zöldborsó
  • étkezési keményítő vagy zabpehelyliszt
  • főzőtejszín
  • friss petrezselyem
  • reszelt szerecsendió
  • bors

Elkészítése, villámgyors és egyszerű

A fagyasztott zöldborsót szórd egy lábosba. Majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd még adj hozzá adagonként 50 ml vizet.

A vizet sózzad, borsozzad és reszelj bele szerecsendiót is. Főzd forralástól számítva 2 percig.

Ezután a borsó felét és a főzővizet öntsd át egy magasabb falú edénybe vagy egy turmixgépbe. Hintsd meg az étkezési keményítővel vagy a liszttel, majd add hozzá a tejszínt és a petrezselyemzöldet is.

Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgéppel teljesen simára pár perc alatt.

Az így kapott csodálatos színű és illatú zöld krémet öntsd vissza a lábosban maradt zöldborsóra és még főzd még kb. 5 percig, amíg a kívánt leves állagra nem sűrűsödik.

Már csak a tálalás van hátra. Tálalhatod friss petrezselyemmel megszórva vagy akár félbevágott főtt tojással is.

Extra tipp a teljesen krémes zöldborsóleveshez

Az összes zöldborsót pürésítsd le, az íz marad, csak az állaga lesz tökéletesen krémes. Ezt a változat elkészíteni sem tart sokkal tovább, mint egy bögrés levest elkészíteni, ráadásul nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot.

Ha pedig szívesebben ennél hagyományosabb, de egyszerű zöldborsólevest, kóstold meg ezt!

GYIK

  • Friss vagy fagyasztott borsót használjak?

Mindkettő tökéletes a leveshez! A fagyasztott zöldborsó előnye, hogy egész évben elérhető, és a lefagyasztásnak köszönhetően megőrzi a frissességét és a szép zöld színét. A friss zöldborsó íze intenzívebb lehet, ha szezonban, frissen szeded vagy veszed. Bármelyiket is választod, a leves íze finom lesz.

  • Hogyan lehet a legszebb zöld színt elérni?

A zöldborsó a hő hatására veszíthet az élénk színéből. A titok az, hogy a borsót ne főzd túl sokáig (pont úgy, ahogy ebebn a receptben is van) elég, ha éppen megpuhul.

A turmixolás során hozzáadott petrezselyemzöld is segít megtartani az élénk zöld színt.

Fontos, hogy a levest ne forrald fel újra a tejszín hozzáadása után, csak hagyd, hogy átmelegedjen és besűrűsödjön.

  • Mit tegyek, ha a leves túl híg vagy túl sűrű lett?

Ha a leves túl híg, főzd még pár percig, hogy a felesleges víz elpárologjon. Beleszitálhatsz még egy kanál étkezési keméynítőt, de keverd el jó alaposan.

Ha pedig túl sűrű lett, egyszerűen adagolj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet, amíg eléred a kívánt állagot.

Zöldborsókrémleves – krémleves is, meg nem is

Van, amikor a legjobb recept a véletlen műve. Vagy legalábbis csodás átalakítás eredménye, így született meg ez a zöldborsókrémleves is. Ez a leves nem egy sima krémleves: a turmixolás ellenére is hagytam benne sok-sok egész borsószemet, hogy a krémes állag mellett megmaradjon a harapható, friss élmény is.

zöldborsókrémleves egy tányérban egész borsó szemekkel
Főzési idő 15 perc Teljes Idő 15 perc Nehézség: Kezdő Adag: 2 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. A fagyasztott zöldborsót szórd egy lábosba.
  2. Majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd még adj hozzá adagonként 50 ml vizet.
  3. A vizet sózzad, borsozzad és reszelj bele szerecsendiót is. Főzd forralástól számítva 2 percig.
  4. Ezután a borsó felét és a főzővizet öntsd át egy magasabb falú edénybe vagy egy turmixgépbe. Hintsd meg az étkezési keményítővel vagy a liszttel, majd add hozzá a tejszínt és a petrezselyemzöldet is.
  5. Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgéppel teljesen simára pár perc alatt.
  6. Az így kapott csodálatos színű és illatú zöld krémet öntsd vissza a lábosban maradt zöldborsóra és még főzd még kb. 5 percig, amíg a kívánt leves állagra nem sűrűsödik.

Megjegyzés

Az összes zöldborsót pürésítsd le, az íz marad, csak az állaga lesz tökéletesen krémes

Kulcsszavak: zöldborsó, szerecsendió
Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit

GYIK

Összes kibontása:

Friss vagy fagyasztott borsót használjak?

Mindkettő tökéletes a leveshez! A fagyasztott zöldborsó előnye, hogy egész évben elérhető, és a lefagyasztásnak köszönhetően megőrzi a frissességét és a szép zöld színét. A friss zöldborsó íze intenzívebb lehet, ha szezonban, frissen szeded vagy veszed. Bármelyiket is választod, a leves íze finom lesz.

Hogyan lehet a legszebb zöld színt elérni?

A zöldborsó a hő hatására veszíthet az élénk színéből. A titok az, hogy a borsót ne főzd túl sokáig (pont úgy, ahogy ebebn a receptben is van) elég, ha éppen megpuhul.

A turmixolás során hozzáadott petrezselyemzöld is segít megtartani az élénk zöld színt.

Fontos, hogy a levest ne forrald fel újra a tejszín hozzáadása után, csak hagyd, hogy átmelegedjen és besűrűsödjön.

Mit tegyek, ha a leves túl híg vagy túl sűrű lett?

Ha a leves túl híg, főzd még pár percig, hogy a felesleges víz elpárologjon. Beleszitálhatsz még egy kanál étkezési keméynítőt, de keverd el jó alaposan.

Ha pedig túl sűrű lett, egyszerűen adagolj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet, amíg eléred a kívánt állagot.

Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük