Van, amikor a legjobb recept a véletlen műve. Vagy legalábbis csodás átalakítás eredménye, így született meg ez a zöldborsókrémleves is.
Egy nap egy olyan isteni zöldborsófőzeléket készítettem (ebből a receptből), hogy tudtam, ezt az ízt muszáj lesz leves formájában is visszahozni.
Így született meg a gondolat, hogy elkészítem zöldborsókrémleves formájában. Ez a leves nem egy sima krémleves: a turmixolás ellenére is hagytam benne sok-sok egész borsószemet, hogy a krémes állag mellett megmaradjon a harapható, friss élmény is.
A tányérunkon így a zöld árnyalatait látjuk, a turmixolt krém, az egész borsószemek és a friss petrezselyemzöldje egymással játszik. Az íze, az pedig így is csodálatos.
Bevásrlólista a zöldborsókrémleveshez
- fagyasztott zöldborsó
- étkezési keményítő vagy zabpehelyliszt
- főzőtejszín
- friss petrezselyem
- reszelt szerecsendió
- só
- bors
Elkészítése, villámgyors és egyszerű
A fagyasztott zöldborsót szórd egy lábosba. Majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd még adj hozzá adagonként 50 ml vizet.
A vizet sózzad, borsozzad és reszelj bele szerecsendiót is. Főzd forralástól számítva 2 percig.
Ezután a borsó felét és a főzővizet öntsd át egy magasabb falú edénybe vagy egy turmixgépbe. Hintsd meg az étkezési keményítővel vagy a liszttel, majd add hozzá a tejszínt és a petrezselyemzöldet is.
Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgéppel teljesen simára pár perc alatt.
Az így kapott csodálatos színű és illatú zöld krémet öntsd vissza a lábosban maradt zöldborsóra és még főzd még kb. 5 percig, amíg a kívánt leves állagra nem sűrűsödik.
Már csak a tálalás van hátra. Tálalhatod friss petrezselyemmel megszórva vagy akár félbevágott főtt tojással is.
Extra tipp a teljesen krémes zöldborsóleveshez
Az összes zöldborsót pürésítsd le, az íz marad, csak az állaga lesz tökéletesen krémes. Ezt a változat elkészíteni sem tart sokkal tovább, mint egy bögrés levest elkészíteni, ráadásul nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot.
Ha pedig szívesebben ennél hagyományosabb, de egyszerű zöldborsólevest, kóstold meg ezt!
GYIK
- Friss vagy fagyasztott borsót használjak?
Mindkettő tökéletes a leveshez! A fagyasztott zöldborsó előnye, hogy egész évben elérhető, és a lefagyasztásnak köszönhetően megőrzi a frissességét és a szép zöld színét. A friss zöldborsó íze intenzívebb lehet, ha szezonban, frissen szeded vagy veszed. Bármelyiket is választod, a leves íze finom lesz.
- Hogyan lehet a legszebb zöld színt elérni?
A zöldborsó a hő hatására veszíthet az élénk színéből. A titok az, hogy a borsót ne főzd túl sokáig (pont úgy, ahogy ebebn a receptben is van) elég, ha éppen megpuhul.
A turmixolás során hozzáadott petrezselyemzöld is segít megtartani az élénk zöld színt.
Fontos, hogy a levest ne forrald fel újra a tejszín hozzáadása után, csak hagyd, hogy átmelegedjen és besűrűsödjön.
- Mit tegyek, ha a leves túl híg vagy túl sűrű lett?
Ha a leves túl híg, főzd még pár percig, hogy a felesleges víz elpárologjon. Beleszitálhatsz még egy kanál étkezési keméynítőt, de keverd el jó alaposan.
Ha pedig túl sűrű lett, egyszerűen adagolj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet, amíg eléred a kívánt állagot.
Zöldborsókrémleves – krémleves is, meg nem is
Van, amikor a legjobb recept a véletlen műve. Vagy legalábbis csodás átalakítás eredménye, így született meg ez a zöldborsókrémleves is. Ez a leves nem egy sima krémleves: a turmixolás ellenére is hagytam benne sok-sok egész borsószemet, hogy a krémes állag mellett megmaradjon a harapható, friss élmény is.

Hozzávalók
Elkészítése
-
A fagyasztott zöldborsót szórd egy lábosba.
-
Majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd még adj hozzá adagonként 50 ml vizet.
-
A vizet sózzad, borsozzad és reszelj bele szerecsendiót is. Főzd forralástól számítva 2 percig.
-
Ezután a borsó felét és a főzővizet öntsd át egy magasabb falú edénybe vagy egy turmixgépbe. Hintsd meg az étkezési keményítővel vagy a liszttel, majd add hozzá a tejszínt és a petrezselyemzöldet is.
-
Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgéppel teljesen simára pár perc alatt.
-
Az így kapott csodálatos színű és illatú zöld krémet öntsd vissza a lábosban maradt zöldborsóra és még főzd még kb. 5 percig, amíg a kívánt leves állagra nem sűrűsödik.
Megjegyzés
Az összes zöldborsót pürésítsd le, az íz marad, csak az állaga lesz tökéletesen krémes