A savanyúkáposzta-leves ideje akkor jön el, amikor kint tombol a hideg, és a szervezetünk minden porcikája a melengető, tápláló ízekért kiált, nincs is jobb választás egy gőzölgő levesnél.
Ez az étel nem csupán a szívünket és a gyomrunkat melengeti át, hanem igazi vitaminbomba is. A savanyúkáposzta, a magyar téli konyha egyik alappillére, egy fermentált szuperélelmiszer: tele van C-vitaminnal és hasznos probiotikumokkal, amik erősítik az immunrendszert, különösen a hideg hónapokban.
Nem véletlen, hogy sokan – és én is közéjük tartozom – már a leves főzése közben sem tudnak ellenállni annak, hogy nyersen is csipegessenek belőle egy keveset!
Ahhoz, hogy az asztalra kerülő adaghoz is maradjon bőven savanyított káposzta, eleve érdemes egy kicsit többet vásárolni belőle.
Lássuk, hogyan készül ez a gazdag, laktató és páratlanul egészséges leves!
Leves hozzávalói:
- vöröshagyma
- fokhagyma
- olaj vagy zsír
- liszt
- csirke- vagy marhaalaplé
- savanyú káposzta
- zellergumó
- karalábé
- fehérrépa
- burgonya
- szárított tárkony
- babérlevél
- fűszerkömény
- só, bors
A pontos mennyiséget a receptnél tudod kikalkulálni, attól függően, hány adagot készítenél.
Savanyúkáposzta-leves elkészítése
Hagymákat pucold meg és vágd apróra. Olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát is, szórd meg liszttel és pirítsd még egy picit, de vigyázz ne égjen le.
Add hozzá a fűszerköményt és öntsd fel 0,5 l alaplével és egy botmixer segítségével turmixold össze.
Add hozzá a többi alaplevet, a savanyú káposztát (ha túl savanyúnak találod, mosd át először), add hozzá a többi fűszert is: tárkonyt és a babérlevelet, majd forrald fel.
Tisztítsd meg a zellergumót, karalábét és fehérrépát, vágd apró kockára és egy forró serpenyőben olajon pirítsd le a zöldségeket, ettől lesz igazán finom ízük. Karamellizálás után add a felkockázott burgonyával együtt a leveshez.
Ízesítsd tovább még sóval és borssal.
Addig főzd, míg a zöldségek meg nem főnek.
Nézd meg ezeket az őszi leveseket is!
Kérdések és tippek a savanyúkáposzta-leveshez
Ki kell-e áztatni a savanyú káposztát a leveshez?
Erre nincs egyértelmű válaszom. Először is kóstold meg, és bátran hagyatkozz az ízlésedre. Általában nem kell kiáztatni, elegendő lecsepegtetni, de ha kevésbé kedveled a savanyú és sós ízt, akkor egy öblítés javasolt. A döntés a káposzta sósságától és savanyúságától, valamint a személyes ízléstől függ. Nem úszod meg, hogy nyersen megkóstold.
Ha extrán sós vagy savanyú a káposzta, akkor javaslom az alapos átmosást is
Ha csak enyhén sós és savanyú, és kedveled a savanyúbb ízeket, akkor akár a levét is hozzáöntheted, de ezt tedd fokozatosan.
Milyen hús illik hozzá?
Ez most egy húsmentes savanyúkáposzta-leves, de számos húsfélével is elkészíthető.
- Füstölt hús (pl. csülök, oldalas, tarja, porc)
- Kolbász (füstölt kolbász, debreceni)
- Szalonna lesütve
- Pulykacombbal is tökéletes választás
- Darált hússal pl. rizses húsgombóccal
Mennyi ideig tartható el a leves?
Egy jól eltartható levesről van szó, nyugodtan elkészítheted hétvégén 3- 4 napra is előre.
Mivel jól eltartható és újra melegítésnél dúsíthatod húsfélékkel (csülök, kolbász, húsgombóccal), akár maradékkal is, nem lesz unalmas. De akár egy babkonzervvel is újragondolhatod ezt a savnyúkáposzta-levest. Így bár nagy adag készülhet belőle.
Savanyúkáposzta-leves
A savanyúkáposzta-leves ideje akkor jön el, amikor kint tombol a hideg, és a szervezetünk minden porcikája a melengető, tápláló ízekért kiált, nincs is jobb választás egy gőzölgő levesnél.
Ez az étel nem csupán a szívünket és a gyomrunkat melengeti át, hanem igazi vitaminbomba is. A savanyúkáposzta, a magyar téli konyha egyik alappillére, egy fermentált szuperélelmiszer.

Hozzávalók
Elkészítése
-
Hagymákat pucold meg és vágd apróra.
-
Olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát is.
-
Szórd meg liszttel és pirítsd még egy picit, de vigyázz ne égjen le.
-
Add hozzá a fűszerköményt és öntsd fel 0,5 l alaplével.
-
Majd egy botmixer segítségével turmixold össze, add hozzá a többi alaplevet is.
-
Mehet bele a savanyú káposzta is (ha túl savanyúnak találod, mosd át először.
-
Add hozzá a többi fűszert is: tárkonyt és a babérlevelet, majd forrald fel.
-
Tisztítsd meg a zellergumót, karalábét és fehérrépát, vágd apró kockára.
-
És egy forró serpenyőben olajon pirítsd le a zöldségeket, ettől lesz igazán finom ízük. Karamellizálás után add a felkockázott burgonyával együtt a leveshez.
-
Ízesítsd tovább még sóval és borssal.
Megjegyzés
A savanyú káposztát előzetesen kóstold meg, hogyha szükségesnek érzed, akkor csöpögtesd le vagy mosd át alaposabban.