Olcsón finomat!
sárgaborsó-krémleves pinit

Nálunk a sárgaborsó igazi kedvenc – nem véletlenül! Ez az egyszerű, mégis sokoldalú alapanyag nemcsak pénztárcabarát, hanem tápláló és igazán finom is.

A sárgaborsó-krémleves tökéletes példája annak, hogyan lehet egy hétköznapi hozzávalóból melengető, selymes és ízgazdag fogást készíteni. Akár egy gyors ebédre, akár egy könnyű vacsorára keresel megoldást, ez a leves biztosan beválik!

Hozzávalók:

  • sárgaborsó
  • citrom
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • vaj
  • zöldségalaplé
  • mustár
  • fűszerkömény
  • szerecsendió
  • füstölt paprika (sima is jó)

A pontos mennyiségeket a receptnél tudod megnézni, attól függően, hány személyre készítenéd el.

Sárgaborsó-krémleves elkészítése

Fontos előkészület: A sárgaborsót már előző este áztasd be.

A hagymát vágd apróra, és párold üvegesre, majd reszeld bele a fokhagymát is.

Add hozzá a fűszereket (köményt, reszelt szerecsendiót, paprikát) és az átmosott sárgaborsót, majd öntsd fel alaplével és sózzad, borsozzad is.

Főzd kb. 40 percig, amíg nem fő szét szinte teljesen. Ekkor tedd bele a mustárt és a citrom levét is.

Utána tedd turmixgépbe és zúzd krémesre. Ha úgy érzed nem elég krémes, akkor egy szűrőn is nyomd át.

Extra tipp: ha maradna belőle, akkor a következő étkezés előtt, még öntsed fel vízzel /vagy alaplével, mert a keményítő tartalma miatt könnyen besűrűsödik.

Más krémlevesek is érdekelnek? Gyere és nézz körül itt!

GYIK

Be kell-e áztatni a sárgaborsót és mennyi ideig?

Igen, érdemes a sárgaborsót beáztatni egy éjszakára, így rövidül a főzési idő és könnyebben is emészthető.

Milyen fűszereket érdemes használni a leveshez?

A receptben szereplő fűszereken kivül, használhatsz még baérlevelet, majorannaát, római köményt is. Persze ne egyszerre az összeset.

Mi a különbség a sárgaborsó-krémleves és a hagyományos sárgaborsófőzelék között?

A főzeléknél a sárgaborsót addig főzik, míg krémes nem lesz, de nem turmixolják. A krémleveseknél általában botmixert is használnak, hogy még simább, még krémesebb legyen az állaga.

Mi a sárgaborsó valójában?

A sárgaborsó (vagy felesborsó/szárazborsó) a zöldborsónak egy speciális fajtája, amit direkt szárításra ültetnek. Ennek a növénynek az érett, szárított, hántolt és felezett magja.

A borsószemeket éretten takarítják be, szárítják, majd a külső héjat (maghéjat) eltávolítják róluk (hántolás), és a mag természetes módon szétesik a két sziklevélre, innen a „felezett borsó” elnevezés.

A sárga színű változat a legelterjedtebb Magyarországon. Létezik ennek zöld változata is, amit hasonló eljárással készítenek, annak neve „felzett zöldborsó”.


Sárgaborsó-krémleves

A sárgaborsó-krémleves tökéletes példája annak, hogyan lehet egy hétköznapi hozzávalóból melengető, selymes és ízgazdag fogást készíteni. Akár egy gyors ebédre, akár egy könnyű vacsorára keresel megoldást, ez a leves biztosan beválik!

sárgaborsó-krémleves
Előkészítési idő 6 óra Főzési idő 60 perc Teljes Idő 7 óra Nehézség: Középszint Adag: 4 Legjobb évszak: Ősz, Tél

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Fontos előkészület: A sárgaborsót már előző este áztasd be.
  2. A hagymát vágd apróra, és párold üvegesre, majd reszeld bele a fokhagymát is.
  3. Add hozzá a fűszereket (köményt, reszelt szerecsendiót, paprikát) és az átmosott sárgaborsót, majd öntsd fel alaplével és sózzad, borsozzad is.
  4. Főzd kb. 40 percig, amíg nem fő szét szinte teljesen. Ekkor tedd bele a mustárt és a citrom levét is.
  5. Utána tedd turmixgépbe és zúzd krémesre. Ha úgy érzed nem elég krémes, akkor egy szűrőn is nyomd át.

Megjegyzés

Extra tipp: ha maradna belőle, akkor a következő étkezés előtt, még öntsed fel vízzel /vagy alaplével, mert a keményítő tartalma miatt könnyen besűrűsödik.

Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit
Kategória

GYIK

Összes kibontása:

Be kell-e áztatni előre a sárgaborsót.

Igen, határozottan ajánlott, mert így gyorsabban megfő és könnyebben emészthető.

Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük