Mindenmentes vöröslencse-krémleves

Adag: 2 Teljes Idő: 27 perc Nehézség: Kezdő
Vegán és gluténmentes, 30 perc alatt
Mindenmentes vöröslencse-krémleves tálban, ropogós feltéttel, 30 perc alatt elkészíthető, vegán recept. pinit

Ha egy igazán egyszerű és gyors vöröslencse levest kerestel a hétköznapokra, már meg is van a befutó! Megfogadtam, hogy 30 perc alatt elkészítem ezt a mindenmentes vöröslencse-krémlevest, és – higgyétek el – minden korábbi előkészület nélkül, 27 perc alatt meg is főztem!

Viszont bele csúszott egy baki (mert annyira az időre koncentráltam és nem készítettem elő), hogy kihagytam a paradicsompürét. Meglepetésemre így is tökéletes lett! Bebizonyosodott, hogy ez a vöröslencse krémleves a fűszerektől lesz igazán gazdag, nem a sok hozzávalótól.

Ez a tápláló és laktató krémleves garantáltan tej-, tojás- és cukormentes, így tökéletes választás a vegán és az érzékenyebb étrendet követők számára is. Nem kell hozzá sem tejszín, sem liszt a sűrítéshez, így egy gluténmentes, igazi csoda! Kezdjünk is bele!

Hozzávalók hiánytalanul 🙂

  • vörös lencse
  • vöröshagyma
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • paradicsompüré (elhagyható, mint kiderült)
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • koriander
  • római kömény
  • só, bors, pirosparika

Vöröslencse-krémleves elkészítése kevesebb, mint 30 perc

A legfontosabb, hogy az előkészület és a főzés során is tartsuk szem előtt a gyorsaságot, ha csak nem örömfőzésre készülsz!

A hagymák előkészítése és pirítása (kb. 3 perc):hagymák előkészítése és pirítása (kb. 3 perc):

  • Pucold meg és vágd apróra a vöröshagymát.
  • Egy közepes lábasban melegíts fel kevés olívaolajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát. Ügyelj rá, hogy ne égjen le!

Zöldségek pirítása (kb. 5 perc):

  • Pucold meg a sárgarépát és a fehérrépát, majd vágd fel őket nagyon apró kockákra (ez kulcsfontosságú a 30 percen belüli elkészüléshez!).
  • Add hozzá az aprított gyökérzöldségeket a hagymához, és pirítsd a keveréket további 5 percig, közepes lángon.

Lencse és ízek hozzáadása (kb. 2 perc):

Ez a mindenmentes vöröslencse-krémleves a fűszerektől kapja meg a ízmélységet és a különleges, melengető ízét. A receptedben a római kömény és a koriander játssza a főszerepet, amik karakteresek, füstösek és földesek – éppen ezért érdemes óvatosan adagolni azokat!

Különösen, ha most ismerkedsz ezzel az ízvilággal, tartsd be a receptben megadott mennyiségeket.

A fűszerek javasolt mennyiségeit tartsd be , mert ha túl sokat adsz hozzá, kesernyéssé tehetik a krémlevest, és elnyomhatnak minden más ízt! Inkább kóstolj főzés közben, és ha szükséges, a turmixolás előtt adj még hozzá egy csipetnyit.

Így biztosíthatod, hogy a leves ízvilága gazdag, de harmonikus maradjon, és ne legyen túl fűszeres.

  • Add a zöldségekhez az apró szeletekre vágott fokhagymát és a jól átöblített vöröslencsét. És keverd alaposan át.
  • (Itt teheted hozzá a paradicsompürét, ha mégis szeretnéd.)
  • Húzd le a fazekat a tűzhelyről, és add hozzá a római köményt, a koriandert és a pirospaprikát. Ezzel a módszerrel biztosan nem ég meg a fűszer.
  • Öntsd fel a zöldségalaplével. Ha nem fedi el a zöldségeket, pótolj még vizet.
  • Sózd és borsozd meg a levest ízlés szerint.

Főzés (kb. 15 perc):

  • Tedd vissza az edényt a tűzhelyre, és forrástól számítva főzd a levest kb. 15 percig. Ennyi idő alatt a zöldségek és a lencse is megpuhul.

Pürésítés és Tálalás (kb. 2 perc):

  • Húzd le a tűzhelyről, és egy botmixer segítségével pürésítsd. Ha a rusztikusabb állagot szereted (mint én), ne pürésítsd túl sokáig!
  • Tálalás: Levesgyönggyel megszórva, és friss korianderrel díszítve még ízesebb és táplálóbb lesz.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a mindenmentes vöröslencse-krémleves esetén

Be kell áztatni a vöröslencsét főzés előtt?

  • Nem, a vöröslencsét nem kell beáztatni! Ez a fajta lencse nagyon gyorsan megfő (kb. 15-20 perc alatt), így elegendő, ha alaposan átmosod, mielőtt hozzáadod a pirított zöldségekhez. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a levesed elkészüljön 30 percen belül.

Mitől lesz kellően sűrű és krémes a leves, ha nem teszek bele tejszínt vagy lisztet?

  • A vöröslencse saját magától sűrít! A vöröslencse főzés közben széttörik (szétnyíl) és zselésedik (a magas keményítőtartalma miatt), ezért tökéletesen alkalmas krémlevesek készítésére liszt és tejszín hozzáadása nélkül.
  • A turmixolás csak rásegít erre a természetes krémességre, így a leves garantáltan mindenmentes marad, mégis selymes, telt állagú lesz.

Hogyan tudom még jobban felgyorsítani a receptet, hogy tuti meglegyen a 30 perc?

  • A kulcs a vágás mérete! Mivel a főzési idő csupán 15 perc, minden zöldséget (répa, fehérrépa, hagyma) vágj nagyon apróra. Ha van erre alkalmas aprítógéped, és nagyobb adagot készítesz, használhatod azt is.
  • Egy másik tipp: az alaplét melegen add hozzá (pl. mikróban a fagyasztott levet már ki olvaszhatod), ezzel elkerülöd a zöldségek lehűlését, és a felforralási időt is lerövidíted.
  • Harmadik tipp, előző este vágd fel előre a zöldségeket és jól záródó dobozban vagy vákuumozva tartsd felhasználásig a hűtőben.

Mit tegyek, ha túl fűszeres lett a vöröslencse-krémleves?

  • Ha a római kömény vagy a koriander íze túl intenzív lett, a legjobb módszer, ha a pürésítés után adsz hozzá egy kis plusz folyadékot (víz vagy alaplé), ezzel hígítva az ízt. Egy csipetnyi sav (például friss citromlé a végén) is semlegesítheti a túl markáns, földes fűszerízeket.

Hogyan tároljam a levest? Fagyasztható?

  • A vöröslencse-krémleves hűtőben 3-4 napig eltartható.
  • Igen, tökéletesen fagyasztható! Mivel nem tartalmaz tejterméket (ami fagyasztás után gyakran darabossá válhat) és burgonyát (ami felolvasztva gumis állagúvá válik), kiválóan alkalmas a mélyhűtésre is. Porciózd ki fagyasztás előtt.
  • Felolvasztás után érdemes lehet egy kevés vizet vagy alaplét hozzáadni melegítéskor, mert a lencse hajlamos besűrűsödni a hűtés vagy fagyasztás során. Melegítésnél folyamatosan keverd hogy ne puffogjon.

Mindenmentes vöröslencse-krémleves

Készíts isteni, egyszerű mindenmentes vöröslencse-krémlevest mindössze 30 perc alatt! Ez a tápláló vöröslencse krémleves tej, tojás és cukor hozzáadása nélkül is szuper krémes és gazdag ízvilágú. Próbáld ki a gyors vegán receptet!

Előkészítési idő 7 perc Főzési idő 20 perc Teljes Idő 27 perc Nehézség: Kezdő Adag: 2 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Mindenmentes vöröslencse-krémleves elkészítése

  1. Pucold meg és vágd apróra a vöröshagymát.
  2. Egy közepes lábasban melegíts fel kevés olívaolajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát. Ügyelj rá, hogy ne égjen le!
  3. Pucold meg a sárgarépát és a fehérrépát, majd vágd fel őket nagyon apró kockákra.
  4. Add hozzá az aprított gyökérzöldségeket a hagymához, és pirítsd a keveréket további 5 percig, közepes lángon.
  5. Add a zöldségekhez az apró szeletekre vágott fokhagymát és a jól átöblített vöröslencsét. És keverd alaposan át.
  6. Itt teheted hozzá a paradicsompürét, ha mégis szeretnéd.
  7. Húzd le a fazekat a tűzhelyről, és add hozzá a római köményt, a koriandert és a pirospaprikát. Ezzel a módszerrel biztosan nem ég meg a fűszer.
  8. Öntsd fel a zöldségalaplével. Ha nem fedi el a zöldségeket, pótolj még vizet.
  9. Sózd és borsozd meg a levest ízlés szerint.
  10. Tedd vissza az edényt a tűzhelyre, és forrástól számítva főzd a levest kb. 15 percig. Ennyi idő alatt a zöldségek és a lencse is megpuhul.
  11. Húzd le a tűzhelyről, és egy botmixer segítségével pürésítsd. Ha a rusztikusabb állagot szereted (mint én), ne pürésítsd túl sokáig!
  12. Tálalás: Levesgyönggyel megszórva, és friss korianderrel díszítve még ízesebb és táplálóbb lesz.

Megjegyzés

A fűszerek javasolt mennyiségeit tartsd be , mert ha túl sokat adsz hozzá, kesernyéssé tehetik a krémlevest, és elnyomhatnak minden más ízt! Inkább kóstolj főzés közben, és ha szükséges, a turmixolás előtt adj még hozzá egy csipetnyit.

Kulcsszavak: vörös lencse, koriander, római kömény
Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit

Gyakori kérdések a vöröslencse-krémlevessel kapcsolatban

Összes kibontása:

Be kell áztatni a vöröslencsét főzés előtt?

Nem, a vöröslencsét nem kell beáztatni! Ez a fajta lencse nagyon gyorsan megfő (kb. 15-20 perc alatt), így elegendő, ha alaposan átmosod, mielőtt hozzáadod a pirított zöldségekhez. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a levesed elkészüljön 30 percen belül.

Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük