Amikor felvetettem a családomnak az ötletet, hogy készítsünk egy igazán kiadós és tartalmas lencsegulyást sertéshúsból, egy emberként kaptam a lelkes igent. Ezt a gulyást nemcsak az íze, hanem a praktikussága is különlegessé teszi.
A receptek gyakran írják elő a lencse egyéjszakás áztatását, de már mindenki lencsegulyást akart vacsorázni, így kiderült, hogy a 4 óra áztatás is tökéletesen elegendő! A lencse így is gyorsan megfőtt (meg is lepődtem, milyen gyorsan), és a végeredmény egy krémes, ízletes, telis-tele zöldséggel megpakolt csoda lett.
Ez a recept igazi bizonyíték arra, hogy egy hagyományos ételt is lehet modern tempóban, kompromisszumok nélkül elkészíteni.
Ez a lencsegulyás egy igazi, minden igényt kielégítő kiadós egytál leves, ami önmagában is kivált egy teljes főétkezést. A hidegebb napok tökéletes melengetője, és ami a legfontosabb: nagyon jól melegíthető, így akár több napra is főzhetsz belőle, és az íze egyre jobb, az ízek egyre jobban összeérnek!
Bevásárlólista a sertésből készülő lencsegulyáshoz:
- lencse barna hagyományos
- sertéslapocka
- sárgarépa
- fehérrépa
- burgonya
- zeller
- vöröshagyma
- fokhagyma
- paradicsom
- paprika
- étolaj
- ecet (elhagyható)
- zöldségalaplé
Fűszerek
- só
- bors
- pirosparika
- babérlevél
- őrölt köménymag
- petrezselyemzöld friss
Elkészítése lépésről lépésre
Előkészítés és pörköltalap
- Lencse és zöldségek előkészítése: A lencsét alaposan átöblítjük, és legalább 4 órára hideg vízbe áztatjuk. A főzés előtt leszűrjük. Ez a rövidebb áztatási idő is elegendő a puhuláshoz és a főzési idő lerövidítéséhez.
- Minden zöldséget előkészítünk, figyelve a méretekre: a hagymákat finomra, a paradicsomot és a paprikát kis kockákra, a burgonyát kb. 1,5 cm-es kockákra, a répákat (sárga és fehér) kb. 2 mm vastag karikákra vágjuk, a zellert pedig 1 cm-es kockákra. (Lásd a GYIK-ban, miért javasolt ezekhez a méreteket alkalmazni.)
- Hús pirítása: Egy nagy fazékban, az olajon (vagy zsíron) magas hőmérsékleten megpirítjuk a 2-3 cm-es kockákra vágott sertéshúst. Fontos, hogy a hús minden oldala szép, barna kérget kapjon.
- Hagyma és fűszerek: Ha a hús körbepirult, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. Addig pároljuk, amíg a hagyma üvegesre fonnyad.
- Ezután mehet rá a paradicsom és a paprika. Hagyjuk ezeket is összeesni, majd megszórjuk a pirospaprikával és az őrölt köménnyel, beledobjuk a babérleveleket és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük.

Gulyás főzése
- Pörköltszerű főzés: Felöntjük 300-400 ml vízzel. Fedő alatt addig főzzük alacsony lángon, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul (kb. 45-60 perc, a hústól függően). Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet, mintha egy szaftos pörköltet csinálnánk. Ezzel az eljárással lesz igazán mély íze az ételnek.
- Zöldségek és lencse hozzáadása: Ha a hús már majdnem puha, felöntjük az alaplével (vagy a maradék vízzel), és felforraljuk. Beletesszük az összes előkészített zöldséget (répa, fehérrépa, zeller, burgonya) és a beáztatott, leszűrt lencsét.
- Készre főzés és ízesítés: Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, gyakran kóstolva további 25–30 percig főzzük, amíg a zöldségek és a lencse is teljesen megpuhul. A lencsének puha kell legyen, de nem szétfőtt.
- Befejezés ecettel: A főzés legvégén, amikor a lencse már puha, belecsepegtetjük az 1-2 evőkanál ecetet. Elkeverjük, és ha szükséges, utólag még fűszerezünk. Az ecet akár el is hagyható, bár szerintem azzal az igazi.
- Tálalás: Az aprított friss petrezselyemzöldet a végén szórjuk rá. Tálaljuk friss kenyérrel, és ne feledkezzünk meg a nagy kanál tejfölről sem, ami kiválóan kiegészíti a gulyás pikáns ízét.
Nézz körbe és keress más lencsés vagy lencsével dúsított levest is.
Extra tippek a tökéletes lencsegulyáshoz
Az ecet fontossága, ha tökéletes lencsegulyást szeretnél sertéshúsból: Mikor és miért adjuk hozzá?
Az ecet (vagy citromlé) hozzáadása a lencse- és babételeknél egy kritikus pont. A fő szabály, amit jól tudsz: az ecetet csak akkor add az ételhez, ha a lencse (vagy a bab) már teljesen megpuhult!
Ennek oka a kémia: A hüvelyesek héja pektint tartalmaz, ami segít egyben tartani a szemeket. A savas anyagok (mint az ecet) hatására a pektin a főzési folyamat elején megkeményedik, és gyakorlatilag gátolja a lencse puhulását. Ha túl korán teszed bele az ecetet, a lencsének (vagy babnak) sokkal több időre lesz szüksége a megfőzéshez, vagy egyáltalán nem puhul meg megfelelően, kemény marad a héja.
- Időzítés: Mindig a főzés legvégén, az utolsó 5-10 percben add hozzá az ecetet, amikor már mind a lencse, mind a zöldségek megpuhultak.
- Ízhatás: Az ecet élénkíti, „megtöri” az étel nehéz jellegét, mélységet és frissességet ad a gulyás ízének. Fehérbor- vagy almaecetet javasolunk (lágyabb hatása lesz), de a hagyományos ételecet is megteszi.
Maradék pörköltből is készíthető?
Ha van otthon maradék, ízes sertéspörkölted, ne habozz azt felhasználni! Ez a módszer jelentősen leegyszerűsíti és felgyorsítja az elkészítést. Fagyasztóból kivett sertéspörkölt is tökéletes.
A pörköltet tedd fel forrni az alaplével/vízzel. Amikor forr, add hozzá a lencsét, a babérlevelet és a zöldségeket (a répákat, zellert, burgonyát).
Ezután már csak a lencse és a zöldségek puhulásáig kell főzni. A hús már ízes, a pörkölt alap pedig garantálja a gulyás mély, gazdag ízét!
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
Miért érdemes különböző méretűre vágni a zöldségeket?
Azért érdemes más-más nagyságúra vágni a zöldségeket, hogy egyszerre készüljenek el és ne legyen az egyik túlfőtt, míg a másik nyers. A répa, fehérrépa és zeller lassabban puhul, mint a burgonya. Ezért:
A burgonya puhul a leggyorsabban, így nagyobb kockákat (1,5 cm) érdemel. A répákat (sárga és fehérrépa) vágjuk a legvékonyabb karikákra (kb. 2 mm). A zeller is keményebb, így érdemes azt is kisebbre vágni (1 cm-es kockák), a répa-karikákkal együtt puhuljanak meg vele.
Főzhetem a lencsegulyást füstölt hússal is?
Igen, sőt! Bár ez a recept sertéslapockával készült, a lencse hagyományosan kiválóan illik a füstölt ízekhez. Füstölt csülökkel, tarjával vagy oldalassal készítve a gulyásnak még gazdagabb, mélyebb, jellegzetes íze lesz.
Ebben az esetben a füstölt húst is a lapockához hasonlóan elő kell főzni, vagy a főzés elején hozzáadni a többi húshoz.
+ ötlet: ne plusz füstölt húst tegyél bele, hanem rakd el legközelebb a csülökfőző lét (fagyasztóban tökéletesen eláll) és alaplé helyett, használj azt. Ugyan úgy megkapja a füstös ízt.
Mi a különbség a lencsegulyás és a lencseleves között?
A lencsegulyás sertéshússal és a lencseleves között a legfőbb különbség a tartalom és a sűrűség.
- Lencseleves: Jellemzően könnyebb, hígabb, kevesebb zöldséggel és hússal készül, gyakran rántással vagy habarással sűrítve.
- Lencsegulyás: Egy igazi gulyás-típusú, nagyon gazdag, sűrű egytálétel, melyben a rengeteg zöldség és húskocka dominál. Sűrűségét a hosszú főzés közben kissé szétfőtt lencse és burgonya adja. Ezért is hívják „egy tál ételnek”, mert minden benne van, ami a jóllakáshoz kell.
Hogyan érhetem el, hogy a gulyás szaftja szép sűrű legyen?
- Hosszú, lassú főzés: A hús pörkölt alapját hosszasan, lassan főzd, kevés vízzel. A szaft így besűrűsödik.
- Burgonya és zeller: A burgonya és a zeller is tartalmaz keményítőt, ami a főzés során kioldódik, és természetes módon sűríti a levest. Így ha sűrű levest szeretnél ezeket, ne hagyd el!
- Apró lencse: A barna lencse is hozzájárul a sűrűséghez, mivel főzéskor kissé szétesik, krémesítve a folyadékot.
Meddig tárolható a lencsegulyás?
Jól lezárva, hűtőben tárolva 3-4 napig biztonságosan fogyasztható. Mint sok hasonló egytálétel, a lencsegulyás is állás közben csak még finomabb lesz, ahogy az ízek összeérnek.
Fagyasztani is kiválóan lehet, bár a burgonya állaga kissé megváltozhat. Ezért én azt javaslom, hogy a burgonya darabokat vedd ki belőle fagyasztás előtt, amikor frissen tálalod, akkor egyétek ki belőle. Mivel nagy darabokra vágtuk, könnyedén meg fogod találni.
Sőt én azt javaslom eleve főzz nagy adagot a meal prep jegyében és adagonként vagy családi adagban fagyaszd le, később nagyon jól fog jönni.
🥂 Lencsegulyás sertéshúsból: Tökéletes Újévi eledel
Mivel a recept alapja sertéshús, és a főszereplő a lencse, ez az étel tökéletes választás lehet Újévi levesnek is!
A magyar néphagyomány szerint az apró, pénzérmére emlékeztető hüvelyesek (mint a lencse) fogyasztása az újév első napján bőséget és anyagi jólétet hoz a következő esztendőre.
A disznó, azaz a sertés pedig azért szerencsehozó, mert „előre túrja a szerencsét”, ellentétben a szárnyasokkal, amelyek „elkaparják” azt.
Ez a lencsegulyás sertéshúsból tehát nem csupán egy finom és kiadós étel, hanem egy valóságos szerencsehozó fogás is. A gulyás melegsége, tartalmassága és a hagyomány őrzése garantálja, hogy jól induljon az új év!
