Kanadai sütőtök sütése – egy egyszerűen nagyszerű recept levesekhez

Adag: 5 Teljes Idő: 50 perc Nehézség: Kezdő
Tökéletes karácsonyi desszertnek is, ha valami melegre, édesre és egészségesre vágysz.
félbevágott sült kanadai sütőtök vagy más névan kanadai sütőtök egy tepsiben sütőpapíron pinit

Sokunk számára az őszi időszak nem múlhat el sütőtök nélkül. A klasszikus, nagydobosi fajta mellett azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a karcsú, körte alakú, élénk narancssárga színű kanadai sütőtök is. Nem véletlenül! Ez a fajta ma már szinte minden élelmiszerbolt és zöldséges polcain megtalálható, kedvező árának és fantasztikus sokoldalúságának köszönhetően.

A kanadai sütőtök, az őszi-téli konyha sztárja

Az íze talán a legsemlegesebb a sütőtökfajták között, éppen ezért tökéletes választás édesebb vagy fűszeresebb levesehez is. Fűszerezés tekintetében szinte a végtelen a lehetőség, de elsőre a fahéjat vagy ezt a házi sütőtökfűszerkeveréket ajánlanám.

A kanadai sütőtök ára a szezon elején, 2025 szeptemberében 500-600 Ft/kg között mozog, de korábbi tapasztalatom szerint a szezon közepén akciósan biztos lesz 300 – 400 Ft/kg áron is. Jól fagyasztható, így érdemes olyankor betárazni.

A sütőtökkrémleves elkészítése pofonegyszerű, az eredmény pedig garantáltan magával ragadó lesz.

Kanadai sütőtök előkészítése – a kemény héj sem akadály

Mielőtt a sütőtök a sütőbe kerül, érdemes néhány előkészületi lépést elvégezni. Bár a kemény héj sokakat megijeszthet, néhány egyszerű trükkel könnyedén feldolgozható.

Először is, válasz egy nagyméretű, éles kést a szeleteléshez. Ezt követően alaposan mosd meg a sütőtököt, hogy a sütés közben kifolyó, zamatos lé felhasználható legyen.

A kanadai sütőtök előkészítéséhez először vágd le a két végét. Így a tök stabilan megáll majd a vágódeszkán. Ezután vágd félbe keresztben Ezzel egy sík felületet kapsz, aminek köszönhetően sokkal biztonságosabban tudsz dolgozni a továbbiakban.

Az öblös végét vágd hosszába is el, így már a magok könnyen kikaparhatóak, és ezek a nagyobb darabok tökéletesek lesznek levesnek

A keskenyebb végét is vághatod hosszába, de abból a részéből én szívesebben készítek sütőtökkockákat és szívesebben használom fel köretnek és salátáknak. Ezzel a résszel a következőképpen járok el.

A mag nélküli tökrészt vágd fel 1-2 cm vastag karikákra. Ezt követően egy hámozókéssel távolítsd el a héját, ami meglepően könnyen megy majd, mivel a darabok már kézre állnak. Végül a karikákat a vastagságuknak megfelelően darabold fel egyenletes kockákra egy vágódeszkán.

Ezt a részt akár le is vákuumozhatod, így konyhakészen várja majd a felhasználást a hűtőben.

Tök fűszerezése

Tedd a sütőtök darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és jöhet az igazi varázslat.

Mivel a kanadai sütőtök íze a többi fajtához képest meglehetősen semleges, kiválóan alkalmas arra, hogy bátran kísérletezz a fűszerekkel. Bár első alkalommal natúr sütném meg. Így el tudod dönteni, hogy jobban kedvelnéd még édesebben vagy inkább fűszeresebben.

Ha valami klasszikusra vágysz, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és egy csipetnyi szerecsendió elegye tökéletes választás. Ez a fűszerkombináció meghitt, meleg ízeket kölcsönöz a töknek.

Ha pedig pikánsabb ízvilágra vágysz, próbáld ki a chili pehelyt vagy a cayenne borsot. Ezenkívül érdemes kipróbálni a mézes vagy juharszirupos locsolást is, melyek kiemelik a tök természetes édességét.

A fűszereket szórhatod a tökdarabokra közvetlenül a sütés előtt, bár én személy szerint jobban szeretem 1-2 kanál olajba belekeverni a fűszereket és megkenni a sütőtököt.

Szintén a natúron sütést javaslom, ha későbbre szeretnéd eltenni és még nem tudod, milyen ízesítésű sütőtökkrémleves lesz belőle.

Kanadai sütőtök sütési ideje – nyolcba vágva

Induljunk ki most abból, hogy egy átlagos méretű kb. 2 kg-os sütőtököt választottál és nyolc részre szeletelted. Ebben az esetben a legjobb, ha a hőlégkeveréses sütési módot választod. Ennek a technológiának köszönhetően egyenletesebben sül meg a sütőtök, és nem kell aggódnod a forgatás miatt sem.

Sütési hőmérséklet és idő

Hőlégkeveréses sütőben: A legjobb eredmény érdekében melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A szeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsire, a héjával lefelé. Majd süsd őket körülbelül 30–40 percig. A sütési idő a tök vastagságától is függ, így érdemes néha beleszúrni egy villát, hogy ellenőrizd, megpuhult-e már. Ha kész, a villát könnyedén bele tudod szúrni a tökbe.

Normál sütőben: Ha hagyományos, felső és alsó sütéssel működő sütőd van, a hőmérsékletet emeld fel 200 °C-ra. Ebben az esetben a sütési idő is hosszabb lehet, 40–50 perc.

Sütőtök előkészítése leveshez

Ha a sütőtökből krémes levest szeretnél készíteni várd meg míg picit kihűl és egy kanál segítségével kapard ki a húsát a héjból, és tedd bele egy edénybe. Így könnyedén kinyerheted az összes puha részt anélkül, hogy a héjjal kellene bajlódnod. Ezt követően már csak a leves receptjét kell követned a tökéletes végeredményhez.

Rövidebb sütési idő vagy egyszerűbb előkészítés

Ha a célod a leggyorsabb sütési idő, akkor vágd a tököt kisebb kockákra. Ebben az esetben a sütőben töltött idő jelentősen lerövidül kb. 15 – 20 perc lesz a kockák méretének függvényében, de a darabolás és a hámozás több időt vesz igénybe.

Ha viszont nem akarsz sokat pepecselni, akkor vágd fel a tököt nagy, vastag szeletekre, vagy akár csak a nyolcba vágott részeket tedd be a sütőbe. Ekkor az előkészítés gyorsabb, de cserébe hosszabb sütési idővel kell számolnod.

Mindkét módszerrel finom lesz a végeredmény, így csak rajtad múlik, hogy az előkészítésre vagy a sütésre szánsz több időt.

Extra tipp

Próld ki a sütőtökkrémleveseket másféle sütőtökből is. Itt segítek választani, melyik sütőtöknél milyen ízvilágra számítsál.

Kanadai sütőtök sütése – egy egyszerűen nagyszerű recept levesekhez

Sokunk számára az őszi időszak nem múlhat el sütőtök nélkül. A klasszikus, nagydobosi fajta mellett azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a karcsú, körte alakú, élénk narancssárga színű kanadai sütőtök is. Levesekhez is tökéletes.

félbevágott sült kanadai sütőtök vagy más névan kanadai sütőtök egy tepsiben sütőpapíron
Előkészítési idő 5 perc Főzési idő 45 perc Teljes Idő 50 perc Nehézség: Kezdő Főzési hőmérséklet: 180  C Adag: 5 Becsült költség: Ft 1000 Legjobb évszak: Ősz, Tél

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt, hőlégkeveréses funkciónál 180 fokra.
  2. Mosd meg a sütőtököt alaposan.
  3. Vágd le a két végét.
  4. Vágd keresztbe félbe.
  5. Vágd hosszába is két felé.
  6. Kapard ki a magokat.
  7. Mindkét félt vágd még egyszer félbe.
  8. Fektesd a héjával lefelé sütőtpapírral bélelt tepsibe.
  9. Fűszerezd be (opcionális, natúran is finom).
  10. Tedd be az előmelegített sütőbe kb. 45 percre.
  11. Ellenőrizd villával megsült-e?
  12. Vedd ki, és hagyd langyosra hűlni.
  13. Kaprd ki a sütőtök húsát ésmár készülhet is a krémleves.

Megjegyzés

Ha szeretnéd, hogy gyorsabban megsüljön, akkor vágd 2 x 2 cm-es kockákra.
Ha nincs légkeverés funkció a sütődön, akkor 200 fokra melegítsd elő és növeld a sütési időt kb. 10 perccel.

Kulcsszavak: kanadai sütőtök
Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit
Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük