Sokunk számára az őszi időszak nem múlhat el sütőtök nélkül. A klasszikus, nagydobosi fajta mellett azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a karcsú, körte alakú, élénk narancssárga színű kanadai sütőtök is. Nem véletlenül! Ez a fajta ma már szinte minden élelmiszerbolt és zöldséges polcain megtalálható, kedvező árának és fantasztikus sokoldalúságának köszönhetően.
A kanadai sütőtök, az őszi-téli konyha sztárja
Az íze talán a legsemlegesebb a sütőtökfajták között, éppen ezért tökéletes választás édesebb vagy fűszeresebb levesehez is. Fűszerezés tekintetében szinte a végtelen a lehetőség, de elsőre a fahéjat vagy ezt a házi sütőtökfűszerkeveréket ajánlanám.
A kanadai sütőtök ára a szezon elején, 2025 szeptemberében 500-600 Ft/kg között mozog, de korábbi tapasztalatom szerint a szezon közepén akciósan biztos lesz 300 – 400 Ft/kg áron is. Jól fagyasztható, így érdemes olyankor betárazni.
A sütőtökkrémleves elkészítése pofonegyszerű, az eredmény pedig garantáltan magával ragadó lesz.
Kanadai sütőtök előkészítése – a kemény héj sem akadály
Mielőtt a sütőtök a sütőbe kerül, érdemes néhány előkészületi lépést elvégezni. Bár a kemény héj sokakat megijeszthet, néhány egyszerű trükkel könnyedén feldolgozható.
Először is, válasz egy nagyméretű, éles kést a szeleteléshez. Ezt követően alaposan mosd meg a sütőtököt, hogy a sütés közben kifolyó, zamatos lé felhasználható legyen.
A kanadai sütőtök előkészítéséhez először vágd le a két végét. Így a tök stabilan megáll majd a vágódeszkán. Ezután vágd félbe keresztben Ezzel egy sík felületet kapsz, aminek köszönhetően sokkal biztonságosabban tudsz dolgozni a továbbiakban.
Az öblös végét vágd hosszába is el, így már a magok könnyen kikaparhatóak, és ezek a nagyobb darabok tökéletesek lesznek levesnek
A keskenyebb végét is vághatod hosszába, de abból a részéből én szívesebben készítek sütőtökkockákat és szívesebben használom fel köretnek és salátáknak. Ezzel a résszel a következőképpen járok el.
A mag nélküli tökrészt vágd fel 1-2 cm vastag karikákra. Ezt követően egy hámozókéssel távolítsd el a héját, ami meglepően könnyen megy majd, mivel a darabok már kézre állnak. Végül a karikákat a vastagságuknak megfelelően darabold fel egyenletes kockákra egy vágódeszkán.
Ezt a részt akár le is vákuumozhatod, így konyhakészen várja majd a felhasználást a hűtőben.
Tök fűszerezése
Tedd a sütőtök darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és jöhet az igazi varázslat.
Mivel a kanadai sütőtök íze a többi fajtához képest meglehetősen semleges, kiválóan alkalmas arra, hogy bátran kísérletezz a fűszerekkel. Bár első alkalommal natúr sütném meg. Így el tudod dönteni, hogy jobban kedvelnéd még édesebben vagy inkább fűszeresebben.
Ha valami klasszikusra vágysz, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és egy csipetnyi szerecsendió elegye tökéletes választás. Ez a fűszerkombináció meghitt, meleg ízeket kölcsönöz a töknek.
Ha pedig pikánsabb ízvilágra vágysz, próbáld ki a chili pehelyt vagy a cayenne borsot. Ezenkívül érdemes kipróbálni a mézes vagy juharszirupos locsolást is, melyek kiemelik a tök természetes édességét.
A fűszereket szórhatod a tökdarabokra közvetlenül a sütés előtt, bár én személy szerint jobban szeretem 1-2 kanál olajba belekeverni a fűszereket és megkenni a sütőtököt.
Szintén a natúron sütést javaslom, ha későbbre szeretnéd eltenni és még nem tudod, milyen ízesítésű sütőtökkrémleves lesz belőle.
Kanadai sütőtök sütési ideje – nyolcba vágva
Induljunk ki most abból, hogy egy átlagos méretű kb. 2 kg-os sütőtököt választottál és nyolc részre szeletelted. Ebben az esetben a legjobb, ha a hőlégkeveréses sütési módot választod. Ennek a technológiának köszönhetően egyenletesebben sül meg a sütőtök, és nem kell aggódnod a forgatás miatt sem.
Sütési hőmérséklet és idő
Hőlégkeveréses sütőben: A legjobb eredmény érdekében melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A szeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsire, a héjával lefelé. Majd süsd őket körülbelül 30–40 percig. A sütési idő a tök vastagságától is függ, így érdemes néha beleszúrni egy villát, hogy ellenőrizd, megpuhult-e már. Ha kész, a villát könnyedén bele tudod szúrni a tökbe.
Normál sütőben: Ha hagyományos, felső és alsó sütéssel működő sütőd van, a hőmérsékletet emeld fel 200 °C-ra. Ebben az esetben a sütési idő is hosszabb lehet, 40–50 perc.
Sütőtök előkészítése leveshez
Ha a sütőtökből krémes levest szeretnél készíteni várd meg míg picit kihűl és egy kanál segítségével kapard ki a húsát a héjból, és tedd bele egy edénybe. Így könnyedén kinyerheted az összes puha részt anélkül, hogy a héjjal kellene bajlódnod. Ezt követően már csak a leves receptjét kell követned a tökéletes végeredményhez.
Rövidebb sütési idő vagy egyszerűbb előkészítés
Ha a célod a leggyorsabb sütési idő, akkor vágd a tököt kisebb kockákra. Ebben az esetben a sütőben töltött idő jelentősen lerövidül kb. 15 – 20 perc lesz a kockák méretének függvényében, de a darabolás és a hámozás több időt vesz igénybe.
Ha viszont nem akarsz sokat pepecselni, akkor vágd fel a tököt nagy, vastag szeletekre, vagy akár csak a nyolcba vágott részeket tedd be a sütőbe. Ekkor az előkészítés gyorsabb, de cserébe hosszabb sütési idővel kell számolnod.
Mindkét módszerrel finom lesz a végeredmény, így csak rajtad múlik, hogy az előkészítésre vagy a sütésre szánsz több időt.
Extra tipp
Próld ki a sütőtökkrémleveseket másféle sütőtökből is. Itt segítek választani, melyik sütőtöknél milyen ízvilágra számítsál.
Kanadai sütőtök sütése – egy egyszerűen nagyszerű recept levesekhez
Sokunk számára az őszi időszak nem múlhat el sütőtök nélkül. A klasszikus, nagydobosi fajta mellett azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a karcsú, körte alakú, élénk narancssárga színű kanadai sütőtök is. Levesekhez is tökéletes.

Hozzávalók
Elkészítése
-
Melegítsd elő a sütőt, hőlégkeveréses funkciónál 180 fokra.
-
Mosd meg a sütőtököt alaposan.
-
Vágd le a két végét.
-
Vágd keresztbe félbe.
-
Vágd hosszába is két felé.
-
Kapard ki a magokat.
-
Mindkét félt vágd még egyszer félbe.
-
Fektesd a héjával lefelé sütőtpapírral bélelt tepsibe.
-
Fűszerezd be (opcionális, natúran is finom).
-
Tedd be az előmelegített sütőbe kb. 45 percre.
-
Ellenőrizd villával megsült-e?
-
Vedd ki, és hagyd langyosra hűlni.
-
Kaprd ki a sütőtök húsát ésmár készülhet is a krémleves.
Megjegyzés
Ha szeretnéd, hogy gyorsabban megsüljön, akkor vágd 2 x 2 cm-es kockákra.
Ha nincs légkeverés funkció a sütődön, akkor 200 fokra melegítsd elő és növeld a sütési időt kb. 10 perccel.