Fenntartható konyha: A zöldségek második élete
egyszerű zellerkrém leves pinit

Ez a recept a láncfőzés tökéletes példája, ahol a zöldségalaplé készítése után megmaradt, de még értékes ízű és rosttartalmú zöldségeket – különösen a karakteres zellert – használjuk fel egy gyors és ízletes leveshez.

Egyszerű zellerkrémleves hozzávalói:

  • Zöldségalapléből kivett zöldségek:
    • Zellergumó és/vagy zellerszár
    • Vöröshagyma
    • Fokhagyma
  • Zöldségalaplé
  • Natúr joghurt
  • Fehér bors
  • Citromlé
  • Citromhéj (bio citromból)

Elkészítés (láncfőzési módszerrel)

  • Tegyük a zöldségalapléből kivett főtt zellert, vöröshagymát és fokhagymát egy magas falú edénybe (pl. turmixgép vagy botmixer edénye).
  • Ízesítés és turmixolás: Adjuk hozzá a natúr joghurtot, a reszelt citromhéjat, és egy kevés citromlevet. Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével.
  • Még fűszerezés (az alaplé sósságától függően): Sózzuk és fehér borssal fűszerezzük még ízlés szerint.
  • Krémesítés: Botmixerrel (vagy turmixgéppel) krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még alaplevet vagy vizet, amíg el nem érjük a kívánt leves-állagot.
  • Tálalás: Azonnal tálalható! Ha hideg krémlevesként szeretnénk fogyasztani, hűtsük le. Ha melegen szeretjük, melegítsük fel tálalás előtt (De vigyázzunk, a joghurt miatt már ne forraljuk fel!).

Gyorsaság a tudatos konyhában: Tovább tartott leírni, mint elkészíteni!

Amikor először olvasunk a láncfőzésről és a zöldségalaplé utáni maradékok hasznosításáról, talán bonyolultnak tűnik a folyamat. A valóságban azonban az egyszerű zellerkrémleves elkészítése szinte azonnali!

Gondoljunk csak bele: A legidőigényesebb rész – a zöldségek pucolása és puhára főzése – már megtörtént az alaplé készítése során.

A Zellerkrémleves valós elkészítési ideje:

  • Pucolás és darabolás: 0 perc (már főtt és puhult)
  • Pirítás: 0 perc
  • Turmixolás: 1 perc (összetevők összekészítése, botmixer bekapcsolása)
  • Fűszerezés: 1 perc (náhány kóstolással)
  • Tálalás: 1 perc (jó oké a sajtos pirítóst már tedd be a sütőbe, mikor az alaplét lekapcsolod)

A zöldségalaplé-maradékból készített leves olyan gyorsan kerül az asztalra, hogy a leglassabb lépés valószínűleg a botmixer megtisztítása lesz. Ez a módszer nemcsak fenntartható és gazdaságos, de egyben a leggyorsabb krémleves recept is, amivel valaha találkoztál!

Alternatív elkészítés nulláról

Ha nincs alapléből visszamaradt zöldség: Hámozzuk meg, aprítsuk fel a zellert, vöröshagymát és fokhagymát.

Pirítsuk le pár kanál olajon a vöröshagymát, majd a zellert és a fokhagymát.

Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével, és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, hogy ellepje. Főzzük puhára a zellert.

Ezután helyezzük a puhára főtt zöldségeket egy magasfalú edénybe, és kövessük a fenti láncfőzési módszer 2-5. lépését.

Tálalási Javaslatok

Tálaljuk a levest melegen vagy hidegen. Készítsünk hozzá ízletes, ropogós feltétet:

  • Füstölt sajtos pirítós: Pirítsunk meg néhány szelet kenyeret/bagettet, dörzsöljük be fokhagymával, majd szórjunk rá reszelt füstölt sajtot, és süssük addig, amíg a sajt ráolvad.
  • Fekete szezámmag: Szórjuk meg a levest egy kevés fekete szezámmaggal a textúra és vizuális kontraszt érdekében.
  • Továbbiak: Pirított zsemlekocka/kruton, tökmagolajjal megcsorgatva, vagy apróra vágott petrezselyemzöld.

GYIK (gyakran ismételt kérdések) zellerkrémlevesnél

Mennyire ízesek még az alapléből kivett zöldségek?

  • Bár a főzés során a zöldségek ízének egy része átmegy az alaplébe, a rosttartalom és a zöldség „teste” megmarad. A zeller különösen megmarrad karakteres ízűnek. A citromlé és joghurt hozzáadása segít az ízek finomításában és krémesebbé tételében.

Lehet-e más zöldséget is felhasználni?

  • Igen, más, az alaplében főtt, semlegesebb ízű zöldségek (pl. répa, petrezselyemgyökér) is mehetnek bele, de mivel a zeller a főszereplő, csak kis mennyiségben adagoljuk hozzá, hogy ne nyomják el a zeller ízét. Szerintem jobb, ha máshogy hasznosítjuk azokat, fogok még hozni ötleteket.

Hogyan tároljam az alaplékészítés után maradt zöldségeket, ha nem azonnal használom fel?

Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd zárható edényben, legjobb ha vákuumozható dobozban betesszük a hűtőszekrénybe (2-3 napig biztonságosan) tárolhatók. Ha nem vagy biztos, hogy időben felfogod használni, inkább fagyaszd le későbbi felhasználásra.

Egyszerű zellerkrémleves

Ez a recept a láncfőzés tökéletes példája, ahol a zöldségalaplé készítése után megmaradt, de még értékes ízű és rosttartalmú zöldségeket – különösen a karakteres zellert – használjuk fel egy gyors és ízletes leveshez.

Előkészítési idő 5 perc Teljes Idő 5 perc Nehézség: Kezdő Adag: 2 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Zöldségalapléből

Zöldségalaplén kivüli hozzávalók

Tálaláshoz

Elkészítése zöldségalapléből

  1. Tegyük a zöldségalapléből kivett főtt zellert, vöröshagymát és fokhagymát egy magas falú edénybe (pl. turmixgép vagy botmixer edénye).
  1. Adjuk hozzá a natúr joghurtot, a reszelt citromhéjat, és egy kevés citromlevet. Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével.

     

  1. Még fűszerezés (az alaplé sósságától függően): Sózzuk és fehér borssal fűszerezzük még ízlés szerint.

  1. Krémesítés: Botmixerrel (vagy turmixgéppel) krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még alaplevet vagy vizet, amíg el nem érjük a kívánt leves-állagot.

  1. Tálalás: Azonnal tálalható! Ha hideg krémlevesként szeretnénk fogyasztani, hűtsük le. Ha melegen szeretjük, melegítsük fel tálalás előtt (De vigyázzunk, a joghurt miatt már ne forraljuk fel!).

Megjegyzés

Ha nincs alapléből visszamaradt zöldség: Hámozzuk meg, aprítsuk fel a zellert, vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsuk le pár kanál olajon a vöröshagymát, majd a zellert és a fokhagymát.Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével, és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, hogy ellepje. Főzzük puhára a zellert.

Innentől fogva kövesd a receptet.

Kulcsszavak: zöldségalaplé, zeller
Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit
Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük