Curry és póréhagyma? Naná! Egy currys póréhagyma-krémleves formájában.
A hagyma az egyik leggyakrabban használt zöldségünk. Ezúttal válasszuk a póréhagymát, melyhez ritkábban nyúlunk, pedig tavasztól – őszig igazi szezonja van, de akár télen is kapsz hozzá friss alapanyagot.


Bevásárlólista
A mennyiségeket számold ki a recept résznél, attól függően, hány adagot szeretnél főzni.
- vaj
- póréhagyma
- só, bors
- néhány fokhagyma gerezd
- burgonya
- curry fűszerkeverék
- 1 l zöldségalaplé vagy víz
- habtejszín
Currys póréhagyma-krémleves elkészítése
Karikázd fel a póréhagymát. Olvaszd fel a vajat, majd dobd rá a felkarikázott póréhagymát. Sózd, borsozd és kb. 10 percig fonnyaszd. Majd a fokhagymát is add hozzá, és kevergesd még egy percig.
A krumplit közben pucold meg és kockázd fel apróra, majd add a hagymákhoz. Ízesítsd a curry-fűszerkeverékkel és öntsd fel az alaplével. Fedő alatt addig főzd, még a burgonya meg nem puhul.
Botmixer segítségével pürésítsd le. Add hozzá a tejszínt és még egyszer forrald fel. És már tálalhatod is.
Elkészítési költsége 2025. októberében: kb. 880 Ft, 1 adag: 440 Ft.


Kövess a Pinteresten is.
Vagy készíts el inkább egy igazán gyors és ízletes joghurtos uborkalevest?
GYIK kérdések a póréhagyma-krémleveshez
A póréhagyma melyik részét használjam fel a leveshez?
A póréhagyma fehér és a világoszöld, puha részeit használja fel. Bár a sötétebb, zöld levelek is ehetők, rostosabbak és kevésbé ízletesek, így krémlevesekbe nem ajánlottak. De a levágott zöld leveleket felhasználhatod például húslevesbe, vagy más zöldséges alaplékbe is.
Hogyan tisztítsam meg a póréhagymát a homoktól?
A póréhagymát érdemes alaposan megmosni, mivel a rétegek között föld és homok maradhat. Vágd fel a hagymát (karikákra vagy félbe), én itt a karikázást javaslom és tartsd folyó víz alá, miközben a kezével szétválasztja a hagymarétegeket, hogy a szennyeződés kimosódjon.
Milyen fűszerek illenek a póréhagyma-krémleveshez?
A póréhagyma enyhe íze miatt sok fűszerrel párosítható. A curry mellett kiválóan passzol hozzá a szerecsendió, a gyömbér vagy a rozmaring. A leves ízesíthető továbbá fokhagymával, borssal és sóval. Cseréld le curryt, ha nem kedveled vagy nincs éppen otthon.
Currys póréhagyma-krémleves
Curry és póréhagyma? Naná! Egy currys póréhagyma-krémleves formájában.
A hagyma az egyik leggyakrabban használt zöldségünk. Ezúttal válasszuk a póréhagymát, melyhez ritkábban nyúlunk, pedig tavasszal igazi szezonja van.
Hozzávalók
Elkészítése
-
Karikázd fel a póréhagymát.
-
Olvaszd fel a vajat, majd dobd rá a felkarikázott póréhagymát.
-
Sózd, borsozd és kb. 10 percig fonnyaszd.
-
Majd a fokhagymát is add hozzá, és kevergesd még egy percig.
-
A krumplit közben pucold meg és kockázd fel apróra, majd add a hagymákhoz.
-
Ízesítsd a curry-fűszerkeverékkel és öntsd fel az alaplével.
-
Fedő alatt addig főzd, még a burgonya meg nem puhul.
-
Botmixer segítségével pürésítsd le.
-
Add hozzá a tejszínt és még egyszer forrald fel.
Táplálkozási adatok
Adag: 2 AdagKalóriák:560kcalTeljes zsír:18gÖsszes szénhidrát:56gFehérje:16g
Megjegyzés
Tálalás: friss zöldfűszerrel pl. snidling vagy pirított hagymával.
