Tányérban tálalt, sűrű lencsegulyás sertéshússal és sárgarépával. Kiadós magyar egytálétel. pinit

Amikor felvetettem a családomnak az ötletet, hogy készítsünk egy igazán kiadós és tartalmas lencsegulyást sertéshúsból, egy emberként kaptam a lelkes igent. Ezt a gulyást nemcsak az íze, hanem a praktikussága is különlegessé teszi.

A receptek gyakran írják elő a lencse egyéjszakás áztatását, de már mindenki lencsegulyást akart vacsorázni, így kiderült, hogy a 4 óra áztatás is tökéletesen elegendő! A lencse így is gyorsan megfőtt (meg is lepődtem, milyen gyorsan), és a végeredmény egy krémes, ízletes, telis-tele zöldséggel megpakolt csoda lett.

Ez a recept igazi bizonyíték arra, hogy egy hagyományos ételt is lehet modern tempóban, kompromisszumok nélkül elkészíteni.

Ez a lencsegulyás egy igazi, minden igényt kielégítő kiadós egytál leves, ami önmagában is kivált egy teljes főétkezést. A hidegebb napok tökéletes melengetője, és ami a legfontosabb: nagyon jól melegíthető, így akár több napra is főzhetsz belőle, és az íze egyre jobb, az ízek egyre jobban összeérnek!

Bevásárlólista a sertésből készülő lencsegulyáshoz:

  • lencse barna hagyományos
  • sertéslapocka
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • burgonya
  • zeller
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • paradicsom
  • paprika
  • étolaj
  • ecet (elhagyható)
  • zöldségalaplé

Fűszerek

  • bors
  • pirosparika
  • babérlevél
  • őrölt köménymag
  • petrezselyemzöld friss

Elkészítése lépésről lépésre

Előkészítés és pörköltalap

  • Lencse és zöldségek előkészítése: A lencsét alaposan átöblítjük, és legalább 4 órára hideg vízbe áztatjuk. A főzés előtt leszűrjük. Ez a rövidebb áztatási idő is elegendő a puhuláshoz és a főzési idő lerövidítéséhez.
  • Minden zöldséget előkészítünk, figyelve a méretekre: a hagymákat finomra, a paradicsomot és a paprikát kis kockákra, a burgonyát kb. 1,5 cm-es kockákra, a répákat (sárga és fehér) kb. 2 mm vastag karikákra vágjuk, a zellert pedig 1 cm-es kockákra. (Lásd a GYIK-ban, miért javasolt ezekhez a méreteket alkalmazni.)
  • Hús pirítása: Egy nagy fazékban, az olajon (vagy zsíron) magas hőmérsékleten megpirítjuk a 2-3 cm-es kockákra vágott sertéshúst. Fontos, hogy a hús minden oldala szép, barna kérget kapjon.
  • Hagyma és fűszerek: Ha a hús körbepirult, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. Addig pároljuk, amíg a hagyma üvegesre fonnyad.
  • Ezután mehet rá a paradicsom és a paprika. Hagyjuk ezeket is összeesni, majd megszórjuk a pirospaprikával és az őrölt köménnyel, beledobjuk a babérleveleket és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük.
Fazékban piruló kockázott sertéshús és finomra vágott vöröshagyma a lencsegulyás alapjához.

Gulyás főzése

  • Pörköltszerű főzés: Felöntjük 300-400 ml vízzel. Fedő alatt addig főzzük alacsony lángon, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul (kb. 45-60 perc, a hústól függően). Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet, mintha egy szaftos pörköltet csinálnánk. Ezzel az eljárással lesz igazán mély íze az ételnek.
  • Zöldségek és lencse hozzáadása: Ha a hús már majdnem puha, felöntjük az alaplével (vagy a maradék vízzel), és felforraljuk. Beletesszük az összes előkészített zöldséget (répa, fehérrépa, zeller, burgonya) és a beáztatott, leszűrt lencsét.
  • Készre főzés és ízesítés: Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, gyakran kóstolva további 25–30 percig főzzük, amíg a zöldségek és a lencse is teljesen megpuhul. A lencsének puha kell legyen, de nem szétfőtt.
  • Befejezés ecettel: A főzés legvégén, amikor a lencse már puha, belecsepegtetjük az 1-2 evőkanál ecetet. Elkeverjük, és ha szükséges, utólag még fűszerezünk. Az ecet akár el is hagyható, bár szerintem azzal az igazi.
  • Tálalás: Az aprított friss petrezselyemzöldet a végén szórjuk rá. Tálaljuk friss kenyérrel, és ne feledkezzünk meg a nagy kanál tejfölről sem, ami kiválóan kiegészíti a gulyás pikáns ízét.

Nézz körbe és keress más lencsés vagy lencsével dúsított levest is.

Extra tippek a tökéletes lencsegulyáshoz

Az ecet fontossága, ha tökéletes lencsegulyást szeretnél sertéshúsból: Mikor és miért adjuk hozzá?

Az ecet (vagy citromlé) hozzáadása a lencse- és babételeknél egy kritikus pont. A fő szabály, amit jól tudsz: az ecetet csak akkor add az ételhez, ha a lencse (vagy a bab) már teljesen megpuhult!

Ennek oka a kémia: A hüvelyesek héja pektint tartalmaz, ami segít egyben tartani a szemeket. A savas anyagok (mint az ecet) hatására a pektin a főzési folyamat elején megkeményedik, és gyakorlatilag gátolja a lencse puhulását. Ha túl korán teszed bele az ecetet, a lencsének (vagy babnak) sokkal több időre lesz szüksége a megfőzéshez, vagy egyáltalán nem puhul meg megfelelően, kemény marad a héja.

  • Időzítés: Mindig a főzés legvégén, az utolsó 5-10 percben add hozzá az ecetet, amikor már mind a lencse, mind a zöldségek megpuhultak.
  • Ízhatás: Az ecet élénkíti, „megtöri” az étel nehéz jellegét, mélységet és frissességet ad a gulyás ízének. Fehérbor- vagy almaecetet javasolunk (lágyabb hatása lesz), de a hagyományos ételecet is megteszi.

Maradék pörköltből is készíthető?

Ha van otthon maradék, ízes sertéspörkölted, ne habozz azt felhasználni! Ez a módszer jelentősen leegyszerűsíti és felgyorsítja az elkészítést. Fagyasztóból kivett sertéspörkölt is tökéletes.

A pörköltet tedd fel forrni az alaplével/vízzel. Amikor forr, add hozzá a lencsét, a babérlevelet és a zöldségeket (a répákat, zellert, burgonyát).

Ezután már csak a lencse és a zöldségek puhulásáig kell főzni. A hús már ízes, a pörkölt alap pedig garantálja a gulyás mély, gazdag ízét!

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Miért érdemes különböző méretűre vágni a zöldségeket?

Azért érdemes más-más nagyságúra vágni a zöldségeket, hogy egyszerre készüljenek el és ne legyen az egyik túlfőtt, míg a másik nyers. A répa, fehérrépa és zeller lassabban puhul, mint a burgonya. Ezért:

A burgonya puhul a leggyorsabban, így nagyobb kockákat (1,5 cm) érdemel. A répákat (sárga és fehérrépa) vágjuk a legvékonyabb karikákra (kb. 2 mm). A zeller is keményebb, így érdemes azt is kisebbre vágni (1 cm-es kockák), a répa-karikákkal együtt puhuljanak meg vele.

Főzhetem a lencsegulyást füstölt hússal is?

Igen, sőt! Bár ez a recept sertéslapockával készült, a lencse hagyományosan kiválóan illik a füstölt ízekhez. Füstölt csülökkel, tarjával vagy oldalassal készítve a gulyásnak még gazdagabb, mélyebb, jellegzetes íze lesz.

Ebben az esetben a füstölt húst is a lapockához hasonlóan elő kell főzni, vagy a főzés elején hozzáadni a többi húshoz.

+ ötlet: ne plusz füstölt húst tegyél bele, hanem rakd el legközelebb a csülökfőző lét (fagyasztóban tökéletesen eláll) és alaplé helyett, használj azt. Ugyan úgy megkapja a füstös ízt.

Mi a különbség a lencsegulyás és a lencseleves között?

A lencsegulyás sertéshússal és a lencseleves között a legfőbb különbség a tartalom és a sűrűség.

  • Lencseleves: Jellemzően könnyebb, hígabb, kevesebb zöldséggel és hússal készül, gyakran rántással vagy habarással sűrítve.
  • Lencsegulyás: Egy igazi gulyás-típusú, nagyon gazdag, sűrű egytálétel, melyben a rengeteg zöldség és húskocka dominál. Sűrűségét a hosszú főzés közben kissé szétfőtt lencse és burgonya adja. Ezért is hívják „egy tál ételnek”, mert minden benne van, ami a jóllakáshoz kell.

Hogyan érhetem el, hogy a gulyás szaftja szép sűrű legyen?

  • Hosszú, lassú főzés: A hús pörkölt alapját hosszasan, lassan főzd, kevés vízzel. A szaft így besűrűsödik.
  • Burgonya és zeller: A burgonya és a zeller is tartalmaz keményítőt, ami a főzés során kioldódik, és természetes módon sűríti a levest. Így ha sűrű levest szeretnél ezeket, ne hagyd el!
  • Apró lencse: A barna lencse is hozzájárul a sűrűséghez, mivel főzéskor kissé szétesik, krémesítve a folyadékot.

Meddig tárolható a lencsegulyás?

Jól lezárva, hűtőben tárolva 3-4 napig biztonságosan fogyasztható. Mint sok hasonló egytálétel, a lencsegulyás is állás közben csak még finomabb lesz, ahogy az ízek összeérnek.

Fagyasztani is kiválóan lehet, bár a burgonya állaga kissé megváltozhat. Ezért én azt javaslom, hogy a burgonya darabokat vedd ki belőle fagyasztás előtt, amikor frissen tálalod, akkor egyétek ki belőle. Mivel nagy darabokra vágtuk, könnyedén meg fogod találni.

Sőt én azt javaslom eleve főzz nagy adagot a meal prep jegyében és adagonként vagy családi adagban fagyaszd le, később nagyon jól fog jönni.


🥂 Lencsegulyás sertéshúsból: Tökéletes Újévi eledel

Mivel a recept alapja sertéshús, és a főszereplő a lencse, ez az étel tökéletes választás lehet Újévi levesnek is!

A magyar néphagyomány szerint az apró, pénzérmére emlékeztető hüvelyesek (mint a lencse) fogyasztása az újév első napján bőséget és anyagi jólétet hoz a következő esztendőre.

A disznó, azaz a sertés pedig azért szerencsehozó, mert „előre túrja a szerencsét”, ellentétben a szárnyasokkal, amelyek „elkaparják” azt.

Ez a lencsegulyás sertéshúsból tehát nem csupán egy finom és kiadós étel, hanem egy valóságos szerencsehozó fogás is. A gulyás melegsége, tartalmassága és a hagyomány őrzése garantálja, hogy jól induljon az új év!

Elkészítetted ezt a levest?

Mutasd meg a barátaidnak és nekünk is!

pinit
Kinga Fa
Kinga leves mániás

Miért iktasd be a heti menübe a leveseket? MERT FINOMAK.

  • Egészséges, sok zöldséget tartalmaznak.
  • Télen melegít, nyáron hűsít.
  • Gazdaságos időt és pénzt is tudsz vele spórolni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük