Ez a recept a láncfőzés tökéletes példája, ahol a zöldségalaplé készítése után megmaradt, de még értékes ízű és rosttartalmú zöldségeket – különösen a karakteres zellert – használjuk fel egy gyors és ízletes leveshez.
Egyszerű zellerkrémleves hozzávalói:
- Zöldségalapléből kivett zöldségek:
- Zellergumó és/vagy zellerszár
- Vöröshagyma
- Fokhagyma
- Zöldségalaplé
- Natúr joghurt
- Só
- Fehér bors
- Citromlé
- Citromhéj (bio citromból)
Elkészítés (láncfőzési módszerrel)
- Tegyük a zöldségalapléből kivett főtt zellert, vöröshagymát és fokhagymát egy magas falú edénybe (pl. turmixgép vagy botmixer edénye).
- Ízesítés és turmixolás: Adjuk hozzá a natúr joghurtot, a reszelt citromhéjat, és egy kevés citromlevet. Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével.
- Még fűszerezés (az alaplé sósságától függően): Sózzuk és fehér borssal fűszerezzük még ízlés szerint.
- Krémesítés: Botmixerrel (vagy turmixgéppel) krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még alaplevet vagy vizet, amíg el nem érjük a kívánt leves-állagot.
- Tálalás: Azonnal tálalható! Ha hideg krémlevesként szeretnénk fogyasztani, hűtsük le. Ha melegen szeretjük, melegítsük fel tálalás előtt (De vigyázzunk, a joghurt miatt már ne forraljuk fel!).
Gyorsaság a tudatos konyhában: Tovább tartott leírni, mint elkészíteni!
Amikor először olvasunk a láncfőzésről és a zöldségalaplé utáni maradékok hasznosításáról, talán bonyolultnak tűnik a folyamat. A valóságban azonban az egyszerű zellerkrémleves elkészítése szinte azonnali!
Gondoljunk csak bele: A legidőigényesebb rész – a zöldségek pucolása és puhára főzése – már megtörtént az alaplé készítése során.
A Zellerkrémleves valós elkészítési ideje:
- Pucolás és darabolás: 0 perc (már főtt és puhult)
- Pirítás: 0 perc
- Turmixolás: 1 perc (összetevők összekészítése, botmixer bekapcsolása)
- Fűszerezés: 1 perc (náhány kóstolással)
- Tálalás: 1 perc (jó oké a sajtos pirítóst már tedd be a sütőbe, mikor az alaplét lekapcsolod)
A zöldségalaplé-maradékból készített leves olyan gyorsan kerül az asztalra, hogy a leglassabb lépés valószínűleg a botmixer megtisztítása lesz. Ez a módszer nemcsak fenntartható és gazdaságos, de egyben a leggyorsabb krémleves recept is, amivel valaha találkoztál!
Alternatív elkészítés nulláról
Ha nincs alapléből visszamaradt zöldség: Hámozzuk meg, aprítsuk fel a zellert, vöröshagymát és fokhagymát.
Pirítsuk le pár kanál olajon a vöröshagymát, majd a zellert és a fokhagymát.
Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével, és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, hogy ellepje. Főzzük puhára a zellert.
Ezután helyezzük a puhára főtt zöldségeket egy magasfalú edénybe, és kövessük a fenti láncfőzési módszer 2-5. lépését.
Tálalási Javaslatok
Tálaljuk a levest melegen vagy hidegen. Készítsünk hozzá ízletes, ropogós feltétet:
- Füstölt sajtos pirítós: Pirítsunk meg néhány szelet kenyeret/bagettet, dörzsöljük be fokhagymával, majd szórjunk rá reszelt füstölt sajtot, és süssük addig, amíg a sajt ráolvad.
- Fekete szezámmag: Szórjuk meg a levest egy kevés fekete szezámmaggal a textúra és vizuális kontraszt érdekében.
- Továbbiak: Pirított zsemlekocka/kruton, tökmagolajjal megcsorgatva, vagy apróra vágott petrezselyemzöld.
GYIK (gyakran ismételt kérdések) zellerkrémlevesnél
Mennyire ízesek még az alapléből kivett zöldségek?
- Bár a főzés során a zöldségek ízének egy része átmegy az alaplébe, a rosttartalom és a zöldség „teste” megmarad. A zeller különösen megmarrad karakteres ízűnek. A citromlé és joghurt hozzáadása segít az ízek finomításában és krémesebbé tételében.
Lehet-e más zöldséget is felhasználni?
- Igen, más, az alaplében főtt, semlegesebb ízű zöldségek (pl. répa, petrezselyemgyökér) is mehetnek bele, de mivel a zeller a főszereplő, csak kis mennyiségben adagoljuk hozzá, hogy ne nyomják el a zeller ízét. Szerintem jobb, ha máshogy hasznosítjuk azokat, fogok még hozni ötleteket.
Hogyan tároljam az alaplékészítés után maradt zöldségeket, ha nem azonnal használom fel?
Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd zárható edényben, legjobb ha vákuumozható dobozban betesszük a hűtőszekrénybe (2-3 napig biztonságosan) tárolhatók. Ha nem vagy biztos, hogy időben felfogod használni, inkább fagyaszd le későbbi felhasználásra.
Egyszerű zellerkrémleves
Ez a recept a láncfőzés tökéletes példája, ahol a zöldségalaplé készítése után megmaradt, de még értékes ízű és rosttartalmú zöldségeket – különösen a karakteres zellert – használjuk fel egy gyors és ízletes leveshez.
Zöldségalapléből
Zöldségalaplén kivüli hozzávalók
Tálaláshoz
Elkészítése zöldségalapléből
-
Tegyük a zöldségalapléből kivett főtt zellert, vöröshagymát és fokhagymát egy magas falú edénybe (pl. turmixgép vagy botmixer edénye).
-
Adjuk hozzá a natúr joghurtot, a reszelt citromhéjat, és egy kevés citromlevet. Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével.
-
Még fűszerezés (az alaplé sósságától függően): Sózzuk és fehér borssal fűszerezzük még ízlés szerint.
-
Krémesítés: Botmixerrel (vagy turmixgéppel) krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még alaplevet vagy vizet, amíg el nem érjük a kívánt leves-állagot.
-
Tálalás: Azonnal tálalható! Ha hideg krémlevesként szeretnénk fogyasztani, hűtsük le. Ha melegen szeretjük, melegítsük fel tálalás előtt (De vigyázzunk, a joghurt miatt már ne forraljuk fel!).
Megjegyzés
Ha nincs alapléből visszamaradt zöldség: Hámozzuk meg, aprítsuk fel a zellert, vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsuk le pár kanál olajon a vöröshagymát, majd a zellert és a fokhagymát.Öntsük fel kb. 1/2 liter alaplével, és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, hogy ellepje. Főzzük puhára a zellert.
Innentől fogva kövesd a receptet.
