Ha egy igazán egyszerű és gyors vöröslencse levest kerestel a hétköznapokra, már meg is van a befutó! Megfogadtam, hogy 30 perc alatt elkészítem ezt a mindenmentes vöröslencse-krémlevest, és – higgyétek el – minden korábbi előkészület nélkül, 27 perc alatt meg is főztem!
Viszont bele csúszott egy baki (mert annyira az időre koncentráltam és nem készítettem elő), hogy kihagytam a paradicsompürét. Meglepetésemre így is tökéletes lett! Bebizonyosodott, hogy ez a vöröslencse krémleves a fűszerektől lesz igazán gazdag, nem a sok hozzávalótól.
Ez a tápláló és laktató krémleves garantáltan tej-, tojás- és cukormentes, így tökéletes választás a vegán és az érzékenyebb étrendet követők számára is. Nem kell hozzá sem tejszín, sem liszt a sűrítéshez, így egy gluténmentes, igazi csoda! Kezdjünk is bele!
Hozzávalók hiánytalanul :)
- vörös lencse
- vöröshagyma
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- paradicsompüré (elhagyható, mint kiderült)
- olívaolaj
- fokhagyma
- koriander
- római kömény
- só, bors, pirosparika
Vöröslencse-krémleves elkészítése kevesebb, mint 30 perc
A legfontosabb, hogy az előkészület és a főzés során is tartsuk szem előtt a gyorsaságot, ha csak nem örömfőzésre készülsz!
A hagymák előkészítése és pirítása (kb. 3 perc):hagymák előkészítése és pirítása (kb. 3 perc):
- Pucold meg és vágd apróra a vöröshagymát.
- Egy közepes lábasban melegíts fel kevés olívaolajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát. Ügyelj rá, hogy ne égjen le!
Zöldségek pirítása (kb. 5 perc):
- Pucold meg a sárgarépát és a fehérrépát, majd vágd fel őket nagyon apró kockákra (ez kulcsfontosságú a 30 percen belüli elkészüléshez!).
- Add hozzá az aprított gyökérzöldségeket a hagymához, és pirítsd a keveréket további 5 percig, közepes lángon.
Lencse és ízek hozzáadása (kb. 2 perc):
Ez a mindenmentes vöröslencse-krémleves a fűszerektől kapja meg a ízmélységet és a különleges, melengető ízét. A receptedben a római kömény és a koriander játssza a főszerepet, amik karakteresek, füstösek és földesek – éppen ezért érdemes óvatosan adagolni azokat!
Különösen, ha most ismerkedsz ezzel az ízvilággal, tartsd be a receptben megadott mennyiségeket.
❗ A fűszerek javasolt mennyiségeit tartsd be , mert ha túl sokat adsz hozzá, kesernyéssé tehetik a krémlevest, és elnyomhatnak minden más ízt! Inkább kóstolj főzés közben, és ha szükséges, a turmixolás előtt adj még hozzá egy csipetnyit.
Így biztosíthatod, hogy a leves ízvilága gazdag, de harmonikus maradjon, és ne legyen túl fűszeres.
- Add a zöldségekhez az apró szeletekre vágott fokhagymát és a jól átöblített vöröslencsét. És keverd alaposan át.
- (Itt teheted hozzá a paradicsompürét, ha mégis szeretnéd.)
- Húzd le a fazekat a tűzhelyről, és add hozzá a római köményt, a koriandert és a pirospaprikát. Ezzel a módszerrel biztosan nem ég meg a fűszer.
- Öntsd fel a zöldségalaplével. Ha nem fedi el a zöldségeket, pótolj még vizet.
- Sózd és borsozd meg a levest ízlés szerint.
Főzés (kb. 15 perc):
- Tedd vissza az edényt a tűzhelyre, és forrástól számítva főzd a levest kb. 15 percig. Ennyi idő alatt a zöldségek és a lencse is megpuhul.
Pürésítés és Tálalás (kb. 2 perc):
- Húzd le a tűzhelyről, és egy botmixer segítségével pürésítsd. Ha a rusztikusabb állagot szereted (mint én), ne pürésítsd túl sokáig!
- Tálalás: Levesgyönggyel megszórva, és friss korianderrel díszítve még ízesebb és táplálóbb lesz.
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a mindenmentes vöröslencse-krémleves esetén
Be kell áztatni a vöröslencsét főzés előtt?
- Nem, a vöröslencsét nem kell beáztatni! Ez a fajta lencse nagyon gyorsan megfő (kb. 15-20 perc alatt), így elegendő, ha alaposan átmosod, mielőtt hozzáadod a pirított zöldségekhez. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a levesed elkészüljön 30 percen belül.
Mitől lesz kellően sűrű és krémes a leves, ha nem teszek bele tejszínt vagy lisztet?
- A vöröslencse saját magától sűrít! A vöröslencse főzés közben széttörik (szétnyíl) és zselésedik (a magas keményítőtartalma miatt), ezért tökéletesen alkalmas krémlevesek készítésére liszt és tejszín hozzáadása nélkül.
- A turmixolás csak rásegít erre a természetes krémességre, így a leves garantáltan mindenmentes marad, mégis selymes, telt állagú lesz.
Hogyan tudom még jobban felgyorsítani a receptet, hogy tuti meglegyen a 30 perc?
- A kulcs a vágás mérete! Mivel a főzési idő csupán 15 perc, minden zöldséget (répa, fehérrépa, hagyma) vágj nagyon apróra. Ha van erre alkalmas aprítógéped, és nagyobb adagot készítesz, használhatod azt is.
- Egy másik tipp: az alaplét melegen add hozzá (pl. mikróban a fagyasztott levet már ki olvaszhatod), ezzel elkerülöd a zöldségek lehűlését, és a felforralási időt is lerövidíted.
- Harmadik tipp, előző este vágd fel előre a zöldségeket és jól záródó dobozban vagy vákuumozva tartsd felhasználásig a hűtőben.
Mit tegyek, ha túl fűszeres lett a vöröslencse-krémleves?
- Ha a római kömény vagy a koriander íze túl intenzív lett, a legjobb módszer, ha a pürésítés után adsz hozzá egy kis plusz folyadékot (víz vagy alaplé), ezzel hígítva az ízt. Egy csipetnyi sav (például friss citromlé a végén) is semlegesítheti a túl markáns, földes fűszerízeket.
Hogyan tároljam a levest? Fagyasztható?
- A vöröslencse-krémleves hűtőben 3-4 napig eltartható.
- Igen, tökéletesen fagyasztható! Mivel nem tartalmaz tejterméket (ami fagyasztás után gyakran darabossá válhat) és burgonyát (ami felolvasztva gumis állagúvá válik), kiválóan alkalmas a mélyhűtésre is. Porciózd ki fagyasztás előtt.
- Felolvasztás után érdemes lehet egy kevés vizet vagy alaplét hozzáadni melegítéskor, mert a lencse hajlamos besűrűsödni a hűtés vagy fagyasztás során. Melegítésnél folyamatosan keverd hogy ne puffogjon.