Amikor felvetettem a családomnak az ötletet, hogy készítsünk egy igazán kiadós és tartalmas lencsegulyást sertéshúsból, egy emberként kaptam a lelkes igent. Ezt a gulyást nemcsak az íze, hanem a praktikussága is különlegessé teszi.
A receptek gyakran írják elő a lencse egyéjszakás áztatását, de már mindenki lencsegulyást akart vacsorázni, így kiderült, hogy a 4 óra áztatás is tökéletesen elegendő! A lencse így is gyorsan megfőtt (meg is lepődtem, milyen gyorsan), és a végeredmény egy krémes, ízletes, telis-tele zöldséggel megpakolt csoda lett.
Ez a recept igazi bizonyíték arra, hogy egy hagyományos ételt is lehet modern tempóban, kompromisszumok nélkül elkészíteni.
Ez a lencsegulyás egy igazi, minden igényt kielégítő kiadós egytál leves, ami önmagában is kivált egy teljes főétkezést. A hidegebb napok tökéletes melengetője, és ami a legfontosabb: nagyon jól melegíthető, így akár több napra is főzhetsz belőle, és az íze egyre jobb, az ízek egyre jobban összeérnek!

Nézz körbe és keress más lencsés vagy lencsével dúsított levest is.
Az ecet (vagy citromlé) hozzáadása a lencse- és babételeknél egy kritikus pont. A fő szabály, amit jól tudsz: az ecetet csak akkor add az ételhez, ha a lencse (vagy a bab) már teljesen megpuhult!
Ennek oka a kémia: A hüvelyesek héja pektint tartalmaz, ami segít egyben tartani a szemeket. A savas anyagok (mint az ecet) hatására a pektin a főzési folyamat elején megkeményedik, és gyakorlatilag gátolja a lencse puhulását. Ha túl korán teszed bele az ecetet, a lencsének (vagy babnak) sokkal több időre lesz szüksége a megfőzéshez, vagy egyáltalán nem puhul meg megfelelően, kemény marad a héja.
Ha van otthon maradék, ízes sertéspörkölted, ne habozz azt felhasználni! Ez a módszer jelentősen leegyszerűsíti és felgyorsítja az elkészítést. Fagyasztóból kivett sertéspörkölt is tökéletes.
A pörköltet tedd fel forrni az alaplével/vízzel. Amikor forr, add hozzá a lencsét, a babérlevelet és a zöldségeket (a répákat, zellert, burgonyát).
Ezután már csak a lencse és a zöldségek puhulásáig kell főzni. A hús már ízes, a pörkölt alap pedig garantálja a gulyás mély, gazdag ízét!
Azért érdemes más-más nagyságúra vágni a zöldségeket, hogy egyszerre készüljenek el és ne legyen az egyik túlfőtt, míg a másik nyers. A répa, fehérrépa és zeller lassabban puhul, mint a burgonya. Ezért:
A burgonya puhul a leggyorsabban, így nagyobb kockákat (1,5 cm) érdemel. A répákat (sárga és fehérrépa) vágjuk a legvékonyabb karikákra (kb. 2 mm). A zeller is keményebb, így érdemes azt is kisebbre vágni (1 cm-es kockák), a répa-karikákkal együtt puhuljanak meg vele.
Igen, sőt! Bár ez a recept sertéslapockával készült, a lencse hagyományosan kiválóan illik a füstölt ízekhez. Füstölt csülökkel, tarjával vagy oldalassal készítve a gulyásnak még gazdagabb, mélyebb, jellegzetes íze lesz.
Ebben az esetben a füstölt húst is a lapockához hasonlóan elő kell főzni, vagy a főzés elején hozzáadni a többi húshoz.
+ ötlet: ne plusz füstölt húst tegyél bele, hanem rakd el legközelebb a csülökfőző lét (fagyasztóban tökéletesen eláll) és alaplé helyett, használj azt. Ugyan úgy megkapja a füstös ízt.
A lencsegulyás sertéshússal és a lencseleves között a legfőbb különbség a tartalom és a sűrűség.
Jól lezárva, hűtőben tárolva 3-4 napig biztonságosan fogyasztható. Mint sok hasonló egytálétel, a lencsegulyás is állás közben csak még finomabb lesz, ahogy az ízek összeérnek.
Fagyasztani is kiválóan lehet, bár a burgonya állaga kissé megváltozhat. Ezért én azt javaslom, hogy a burgonya darabokat vedd ki belőle fagyasztás előtt, amikor frissen tálalod, akkor egyétek ki belőle. Mivel nagy darabokra vágtuk, könnyedén meg fogod találni.
Sőt én azt javaslom eleve főzz nagy adagot a meal prep jegyében és adagonként vagy családi adagban fagyaszd le, később nagyon jól fog jönni.
Mivel a recept alapja sertéshús, és a főszereplő a lencse, ez az étel tökéletes választás lehet Újévi levesnek is!
A magyar néphagyomány szerint az apró, pénzérmére emlékeztető hüvelyesek (mint a lencse) fogyasztása az újév első napján bőséget és anyagi jólétet hoz a következő esztendőre.
A disznó, azaz a sertés pedig azért szerencsehozó, mert "előre túrja a szerencsét", ellentétben a szárnyasokkal, amelyek "elkaparják" azt.
Ez a lencsegulyás sertéshúsból tehát nem csupán egy finom és kiadós étel, hanem egy valóságos szerencsehozó fogás is. A gulyás melegsége, tartalmassága és a hagyomány őrzése garantálja, hogy jól induljon az új év!
Köszönöm, hogy olvasol :)