Meggyőződésem a legjobb receptek sokszor a konyhai kényszerhelyzetekből születnek, nem igaz? Nálam is így történt, amikor a hűtő ajtóban árválkododott egy jókora adag megkezdett mélyvörös, házi paradicsomsűrítmény, és két darab szárzeller is sürgősen felhasználásra várt.
Mivel lencsére is vágytam és valami igazán gazdag, egytálételben gondolkodtam, egyszer csak beugrott a marokkói konyha fűszeres levese. A paradicsom és a lencse tökéletes alapot adtak a Harira leveshez.
Az eredmény: egy sűrű, tartalmas, lencsével és csicseriborsóval dúsított, fűszeres „egytál” leves lett, ami gondolatban elrepített Marokkó napsütötte bazárjaiba. A fahéj, a római kömény és a koriander elegye teszi felejthetetlenné.
Néha hagyd hátra a megszokott vasárnapi húslevest, és kalandozz a világ ízei között, bizton állíthatom megéri. Indulhat az utazás?
Ha konzerv csicseriborsót használsz, igazán gyorsan el fog készülni, ez a leves. Ráadásul annyi tartalmas és laktató, hogy még második fogást sem kell készítened.
A hagymát vágd apróra, a szárzellert "karikázd" fel, a fokhagymát pucold meg és vágd vékony szeletekre.
Néhány kanál olívaolajon fonnyaszd meg ezeket a zöldségeket.
Tűzhelyről lehúzva add hozzá a fűszereket, jó alaposan keverd el. Tedd vissza a tűzre add hozzáa vöröslencsét is és kb. egy percig pirítsad, mielőtt a paradicsomsűrítményt hozzáadod. Majd add hozzá a megmosott vörös lencsét is. Végül add hozzá a zöldségalaplevet is.
Kb. 10 perc után add hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót és még főzd kb. ugyanennyi ideig, amíg a lencse is puha lesz. A leves állaga sűrű, szinte már főzelékszerű.
Ilyenkor már csak a tálalás van hátra, apróra vágott friss petrezselyemmel és citromdarabokkal tálald. Önmagában is elég laktató, de ha biztos akarsz menni adj hozzá pitát mártogatni.
Vörös lencsés leveseket azért szeretem, mert nagyon gyorsan elkészülnek, nem kell előre áztatni, próbáld ki ezt a mindenmentes vöröslencse-krémlevest is, ha gyorsan valami finomat és táplálót szeretnél főzni, 30 percen belül elkészül.
Nem szükséges. A vörös lencse a többi lencséhez képest gyorsan puhul, körülbelül 20 perc alatt megfő a levesben. Elég alaposan átmosni a főzés előtt, hogy eltávolítsd a port és az esetleges szennyeződéseket.
Igen, helyettesítheted. Azonban vedd figyelembe, hogy a barna vagy zöld lencse főzési ideje jóval hosszabb (akár 40-50 perc is lehet). Ha ezeket használod, vagy főzd elő 1/2 puhára, külön edényben. Vagy a paradicsomlé hozzáadása előtt plusz vízzel főzzed. Azt viszont tudnod kell, hogy a vörös lencse adja a legjobb krémes állagot.
Igen, de az előregondolkodás és előkészületet igényel. A száraz csicseriborsót előző este be kell áztatni, majd forrástól számítva kb. 1-1,5 óra alatt meg kell főzni. A recepthez már főtt, puhára főtt csicseriborsót használj, különben túl kemény marad. A konzerv csicseriborsó a gyorsaság miatt ideális ehhez a recepthez.
Ez a recept alapból vegán, feltéve, hogy zöldségalaplevet használsz, ahogy a recept szerint van és nem csirke alaplét. A lencse és a csicseriborsó biztosítja a magas fehérjetartalmat, így tökéletes húsmentes főétel.
Vesd be a hagyományos sűrítést használj (liszt és víz keverékét). Öntsd a forró leveshez a sűrítő keveréket, folyamatos keverés mellett. Forrald fel ismét 1-2 percig, amíg besűrűsödik.
A keverék arányai 1 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő és 3 evőkanál víz vagy citromlé.
Egy sűrű, tartalmas, lencsével és csicseriborsóval dúsított, fűszeres „egytál” leves, ami gondolatban elrepít Marokkó napsütötte bazárjaiba. A fahéj, a római kömény és a koriander elegye teszi felejthetetlenné, na és tálalás, még fokozza az ízélményt.
Köszönöm, hogy olvasol :)